"Оголосіть, будь ласка, усіх". Данілов заявив, що РФ, крім Мураєва, має інші кандидатури лідера в Києві

Данілов: Ми цілком обізнані, хто такий Мураєв, інші представники РФ, яких не називає англійська розвідка
Фото: Рада національної безпеки і оборони України / Facebook

Інформація британської розвідки про те, що Кремль, плануючи вторгнення в Україну, розглядає кандидатуру лідера проросійської партії "Наші", колишнього народного депутата Євгенія Мураєва як лідера в Києві, не стала сенсацією для української влади.

Про це секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов сказав у інтерв'ю "BBC News Україна", опублікованому 24 січня.

"Це може бути сенсацією для тих людей, які не обізнані з тим, що відбувається в нашій країні. Ми цілком обізнані, хто такий Мураєв, інші представники РФ, яких не називає англійська розвідка. Чітко усвідомлюємо прізвища, імена, по батькові цих людей. Знаєте, як кажуть: а ви не можете всіх оголосити? Навіщо ви їх притримуєте? Оголосіть, будь ласка, усіх. Набагато цікавіше буде", – прокоментував Данілов.

Він додав, що у РНБО знають, чим займається п'ята колона в Україні.

"Тому ми превентивно приймали рішення, забороняли мовлення трьох телеканалів, які були засобами російської пропаганди на нашій території", – наголосив секретар РНБО.

Данілов 24 січня після засідання РНБО сказав, що правоохоронці відстежують агентів впливу Росії.

"Чи багато таких Мураєвих у нашій країні? Так, вони є. Ми їх усіх знаємо. Ви знаєте їх", – сказав він.

Контекст:

22 січня Міністерство закордонних справ Великобританії опублікувало заяву, у якій указано, що Росія, плануючи вторгнення в Україну та подальшу окупацію території, розглядає кандидатуру Мураєва як потенційного лідера країни.

У відомстві також зазначили, що спецслужби РФ, які готують вторгнення, працюють із низкою чиновників часів колишнього президента Віктора Януковича. Зокрема, згадано колишнього прем'єр-міністра Миколу Азарова, ексзаступника глави уряду Сергія Арбузова, першого заступника прем'єр-міністра Андрія Клюєва та колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича. Більшість із них зараз перебувають у РФ.

CNN із посиланням на джерела повідомило, що розвідка США підтвердила дані Британії про плани Кремля привести до влади в Києві проросійського лідера. Імен джерела не називали.

У МЗС Росії заяву Британії назвали "дезінформацією та провокаційною діяльністю".

Сам Мураєв, коментуючи заяву Великобританії, назвав її "дурістю та нісенітницею". Він нагадав, що вже чотири роки перебуває під санкціями Росії, та припустив, що "хтось хоче закрити ще один незалежний телеканал".

Мураєв був народним депутатом України два скликання Верховної Ради: у 2012–2014 роках та у 2014–2019 роках.

Телеканал "Наш", створений на базі жіночого телеканала Maxxi TV, Мураєв запустив у прямий ефір 7 листопада 2018 року. Назва телеканала співзвучна з назвою партії "Наші", яку Мураєв очолив у вересні 2018 року. Канал неодноразово потрапляв у скандали через проросійський порядок денний. Улітку 2021 року політик заявив, що передає управління телеканалом "Наш" колективу.