НБУ просить правоохоронців захистити "дочок" російських банків, щоб вони могли "цивілізовано піти з українського ринку"

Рожкова: У російських банків понад 1,7 млн вкладників в Україні
Фото: Національний банк України / Facebook

Заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова звернула увагу правоохоронних органів на необхідність відновлення роботи відділень банків російського походження для їхнього "цивілізованого виходу" з українського ринку.

Національний банк України (НБУ) закликав правоохоронні органи захистити банки з російським державним капіталом, щоб вони могли "цивілізовано піти з українського ринку". Про це повідомила заступник голови НБУ Катерина Рожкова. Відео брифінгу опублікував YouTube-канал регулятора.

Рожкова звернула увагу на "необхідність відновлення роботи офісів і відділень банків російського походження".

"Важливо зрозуміти, що прояв вандалізму щодо банківських установ дискредитує в очах клієнтів усю банківську систему країни, підриває до неї довіру, оскільки громадяни не можуть скористатися своїми заощадженнями", – заявила Рожкова.

За її словами, у російських банків понад 1,7 млн вкладників в Україні, а обсяг вкладень перевищує 21 млрд грн.

Протягом березня активісти силою закрили відділення російських банків у Києві, Дніпропетровську, Тернополі та Краматорську.

7 березня "Сбербанк России" заявив, що розпочав обслуговування у своїх відділеннях клієнтів, які мають паспорти так званих "ДНР" і "ЛНР". Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков закликав Національний банк України негайно ввести санкції проти російського банку.

У НБУ заявили, що в разі підтвердження інформації про готовність "Сбербанка России" обслуговувати власників паспортів "ДНР" і "ЛНР" вони будуть ініціювати перед Радою національної безпеки і оборони України питання про застосування санкцій до дочірнього банку "Сбербанка России" – ПАТ "Сбербанк".

15 березня РНБО доручив Нацбанку і Службі безпеки України проаналізувати діяльність банків, у капіталі яких є частка держбанків РФ. Увечері того ж дня НБУ запропонував застосувати санкції проти п'яти банків.

16 березня президент України Петро Порошенко затвердив санкції щодо "Сбербанка", "Промінвестбанку", ВТБ, "БМ Банку" і VS Bank строком на один рік.

23 березня НБУ увів санкції стосовно "дочок" російських банків.