"Несе реальну загрозу життю та здоров'ю". Адвокат Стерненка попросив перевести його до Києва

Стерненка засудили до семи років в'язниці
Фото: Сергій Стерненко / Facebook
Адвокат Масі Найєм подав заяву на ім'я керівника Одеського СІЗО із проханням перевести активіста Сергія Стерненка у слідчий ізолятор столиці. З аналогічним проханням звернулося семеро народних депутатів України. Вони вважають, що Стерненку в Одесі загрожує небезпека.

Український адвокат, партнер юридичної фірми "Міллер" Масі Найєм 23 лютого подав заяву на ім'я керівника Одеського СІЗО Сергія Чишкали про переведення активіста Сергія Стерненка, який є клієнтом компанії, у Київ. Про це повідомила пресслужба юридичної компанії у Facebook.

"Як неодноразово зазначалося, за нападом на українського активіста Сергія Стерненка стояли представники правоохоронних органів міста Одеси. Саме тому перебування Сергія в Одеському СІЗО, куди його доправили після оголошення вироку, несе реальну загрозу його життю і здоров'ю", – зазначили в заяві.

Юристи пояснили, що таку можливість передбачено наказом Міністерства юстиції України від 25 квітня 2017 року.

"На розгляд заяви закон відводить три дні. Ми сподіваємося на об'єктивне рішення з боку очільника Одеського СІЗО в найкоротший термін", – повідомили в пості.

За інформацією юридичної фірми, аналогічні заяви направлять народні депутати України Соломія Бобровська (фракція "Голос"), Гео Лерос (позафракційний), Дмитро Гурін ("Слуга народу"), Ігор Василів ("Слуга народу"), Дмитро Наталуха ("Слуга народу"), Вікторія Сюмар ("Європейська солідарність") і Єгор Чернєв ("Слуга народу").

23 лютого суд призначив екслідеру одеського "Правого сектору" Сергієві Стерненку й активісту Русланові Демчуку по сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна.

Стерненка визнали винуватим у справі про викрадення ексдепутата Комінтернівської райради Одеської області Сергія Щербича. Активісту інкримінували ч. 2 ст. 146 (викрадення людини), ч. 2 ст. 187 (розбій), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України.

Суд постановив узяти активіста під арешт у залі суду. Рішення суду присутні на засіданні зустріли криками "Ганьба!".

Справу, у якій фігурує Стерненко, розслідують із 2015 року. За версією слідства, Стерненко, Демчук і ще кілька людей у квітні того самого року викрали Щербича, утримували в підвалі і вимагали відмовитися від мандата. Також вони нібито забрали в нього банківську картку, дві сім-картки, 300 грн і дозвільні документи на носіння травматичного пістолета "Форт-12".

Слідство вирішило, що до викрадення причетні Демчук та Стерненко. Стерненко заперечує причетність до інциденту. Активіст писав у Facebook 17 лютого 2021 року, що єдиний доказ у справі – свідчення Щербича.