Незалежно від того, чи буде Росія відшкодовувати українським компаніям завдані збитки, позови в суди необхідно подавати і далі – юрист Василенко

Василенко: Звернення в міжнародний суд якраз і відбувається, коли дві сторони не можуть вирішити суперечку самостійно
Фото: uacrisis.org

Наразі не можна передбачити, чи буде Росія виконувати рішення Третейського суду в Гаазі, який зобов'язав її відшкодувати українським компаніям збитки через анексію Криму, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" юрист, колишній суддя Міжнародного кримінального трибуналу Володимир Василенко.

Українським компаніям необхідно і далі судитися з Росією, навіть якщо Москва не буде виконувати рішення міжнародних судів. Таку думку виданню "ГОРДОН" висловив юрист, колишній суддя Міжнародного кримінального трибуналу Володимир Василенко, коментуючи рішення Третейського суду в Гаазі, який зобов'язав Росію відшкодувати українським компаніям збитки від втрати активів через анексію Криму.

"Ідеться про країну, яка не дотримується норм міжнародного права, тому складно сказати, чи виконає РФ рішення суду в Гаазі. Незалежно від того, чи буде Росія відшкодовувати українським компаніям завдані збитки, позови в суди необхідно подавати і далі. Рано чи пізно ми зможемо цим скористатися. Звернення в міжнародний суд якраз і відбувається, коли дві сторони не можуть вирішити суперечку самостійно. Очевидно, що Росія наполягатиме: мовляв, у Криму все було за законом, проведено "референдум" тощо. Однак нам потрібно і далі юридично оформляти всі факти, які свідчать про агресію з боку РФ", – підкреслив Василенко.

Позов проти РФ 19 червня 2015 року подали компанія Everest Estate LLC і низка інших. Рішення ухвалили 2 травня.

Позивачі заявили, що РФ порушила свої зобов'язання за російсько-українським двостороннім інвестиційним договором, "експропріювавши їхні інвестиції в розташовану в Криму нерухомість". Суд задовольнив позов.

Партнер юридичної фірми Arnall Golden Gregory LLP Джин Берд сказав у коментарі "Голосу Америки", що Росія відмовилася брати участь у цьому арбітражу, оскільки не визнає юрисдикції постійної палати Третейського суду в цій справі, але не призначила свого арбітратора, тому третього арбітратора призначила ППТС.

ТСН повідомляла, що до суду звернулося 18 компаній, зокрема телерадіокомпанія "Жиса", яка входила в групу "1+1 медіа", а також одна фізособа. У позові фігурує сума $159 млн. Росія має право подати апеляцію. Наголошено, що це перше судове рішення, за яким Росія змушена виплатити компенсацію через анексію.

"Інтерфакс-Україна" пише, що серед позивачів, зокрема, компанії "Аеробуд", "Крим Девелопмент", "Нива-тур", "УБК-Інвест", "Едельвейс-2000", ПП "Планета", "Приватофіс", "Приватленд", "Дан-Панорама", "Санаторій "Енергетик", КУА "Фінансовий капітал" і КУА "Фінансовий вектор", а також колишній голова правління "ПриватБанку" Олександр Дубілет.

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.