"Нікому не кажіть". Трамп під час пандемії коронавірусу таємно надсилав Путіну тести на COVID-19 – ЗМІ

Трамп каже, що повідомлення про передання тестів Путіну "неправда"
Фото: ЕРА

45-й президент США Дональд Трамп 2020 року, перебуваючи на цій посаді, таємно надсилав нелегітимному президенту РФ Володимирові Путіну COVID-тести. Про це у своїй книжці "Війна", яка вийде у продаж 15 жовтня, написав журналіст The Washington Post Боб Вудворд, уривки з неї 8 жовтня опублікував CNN

За даними Вудворда, Трамп надіслав Путіну партію тестів Abbott Point of Care для особистого користування. Глава Кремля нібито просив не розголошувати цієї інформації й казав: "Будь ласка, нікому не кажіть, що ви мені їх надіслали". 

Трамп, ідеться у книжці, відповів, що йому "однаково", але Путін наполіг, сказавши, що не хоче розголошення, оскільки "люди будуть злитися" на Трампа через це.

"Не на мене. Їм немає до мене жодного діла", – нібито заявив Путін Трампу. 

Експрезидент США в коментарі АВС назвав це повідомлення "неправдивим", а самого Вудворда – "поганим оповідачем". "Він поганий оповідач. І він втратив розум", – заявив Трамп. 

У цій самій книжці Вудворд, посилаючись на неназваного помічника Трампа, заявив, що експрезидент підтримує зв'язок із Путіним і міг спілкуватися з ним щонайменше сім разів, відтоді як покинув Білий дім 2021 року. 

Контекст:

Російські ЗМІ писали 2021 року, що Путін, попри вакцинацію, боявся заразитися коронавірусною інфекцією, тому протягом останніх років люди, які з ним зустрічалися, мали витримувати тривалий карантин, заходи за його участі досі часто відбуваються через відеозв'язок. 

У лютому 2022 року президент Франції Еммануель Макрон під час візиту в Росію спілкувався з Путіним, сидячи за дуже довгим столом для дотримання дистанції. Путін відмовився спілкуватися на ближчій відстані, оскільки Макрон зробив тест у французьких лікарів, але відмовився надати свій біологічний матеріал російським медикам. На великій відстані Путін тримав і своїх соратників. Зокрема, за довгим столом він приймав у лютому 2022 року глав МЗС і міноборони.

Карантин для доступу до Путіна скоротили лише 2023 року, повідомили ЗМІ. Цей крок пов'язували з президентською кампанією, яка тоді тривала у РФ.