"Нікому не віддамо статус кандидата". Стефанішина заявила, що Україна розраховує до кінця року виконати рекомендації Єврокомісії

У грудні Єврокомісія підготує висновки та оцінку того, наскільки ефективно Україна впоралася з реалізацією рекомендацій, зазначила Стефанішина
Фото: Офіс Віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції / Facebook
Україна має намір виконати рекомендації Європейської комісії щодо надання їй статусу кандидата у члени Євросоюзу до кінця 2022 року.

Про це 22 червня у Києві на пресконференції, яку транслювали на YouTube-каналі Ukrinform TV, повідомила віцепрем'єр-міністерка України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

За її словами, сім пунктів, визначених Єврокомісією, вони не є "абсолютно складними" і такими, які Україна не може виконати.

"Ми розраховуємо так, що до кінця цього року реалізація всіх цих кроків можлива. Я думаю, що більшість із них ми можемо реалізувати навіть швидше. Це те, що стосується ухвалення певного законодавства та реалізації технічних завдань", – сказала віцепрем'єрка.

За словами Стефанішиної, у грудні Єврокомісія підготує висновки та оцінку того, наскільки ефективно Україна впоралася з реалізацією рекомендацій.

"Це в наших інтересах, тому що ми хочемо говорити про початок переговорів", – зауважила Стефанішина.

Віцепрем'єр-міністерку запитали, чи можливо так, що через те, що Україна не виконає рекомендацій Єврокомісії, статус кандидата можуть відкликати.

"Ми нікому не віддамо статус свого кандидата у ЄС", – резюмувала Стефанішина.

Контекст:

28 лютого, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу. Президент України Володимир Зеленський заявив, що в умовах, які склалися, розраховує на приєднання до блоку за спеціальною процедурою.

Європейський парламент підтримав надання Україні статусу кандидата на вступ у ЄС. Потім відбувся неформальний саміт лідерів ЄС, де ухвалили рішення, яке, як вважають у МЗС України, свідчить про те, що Україна буде членом ЄС.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні та Молдові. Водночас для початку подальших переговорів щодо вступу до ЄС Україні потрібно буде виконати низку умов. Зокрема, йдеться про судову реформу, кроки з боротьби з корупцією, відмиванням грошей та інші заходи.

Засідання Європейської ради, на якому з урахуванням рекомендацій Єврокомісії ухвалюватимуть рішення про статус України, відбудеться 23–24 червня.