ОАСК зареєстрував позов Януковича до Верховної Ради – Совгиря

Нардепка зазначила, що справи про оскарження дій Ради підсудні Верховному Суду як суду першої інстанції
Фото: Верховна Рада України / Facebook
Окружний адміністративний суд Києва зареєстрував позов експрезидента України Віктора Януковича до Верховної Ради.

Про це 6 грудня у Facebook повідомила представниця парламенту в Конституційному Суді, нардепка від "Слуги народу" Ольга Совгиря.

"У цьому позові заявлено позовні вимоги "про визнання відсутності компетенції встановлення факту самоусунення", що може свідчити про штучну зміну підсудності цього позову шляхом маніпуляцій із формулюванням позовних вимог", – написала вона.

Нардепка зазначила, що, згідно зі ст. 22 Кодексу адміністративного судочинства України, справи про оскарження дій Верховної Ради підсудні Верховному Суду як суду першої інстанції.

Янукович подав до Окружного адміністративного суду Києва на Верховну Раду через своє усунення з посади глави держави. Про це 27 листопада повідомив його речник Юрій Кірасир.

Контекст:

Януковича обрали президентом України 2010 року. 22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала його самоусунутим із посади і таким, що не виконує своїх обов'язків, після чого оголосили нові президентські вибори. Того самого місяця Янукович покинув Україну, зараз він із сім'єю проживає в Росії.

У січні 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни і засудив до 13 років позбавлення волі. Також Януковича підозрюють у держзраді через підписання Харківських угод 2010 року, в організації теракту та скоєнні умисних убивств на Майдані 2014 року.