"В один день ми не ліквідуємо купи міністерств". Шмигаль розповів, у чому суть запланованої реформи Кабміну

Шмигаль: Реформа має привести до покращення управління й надання державою послуг, а не до яскравого кроку, який ми будемо потім декілька років перетравлювати
Фото: kmu.gov.ua
Реформу структури Кабміну України проводитимуть покроково, вона дасть можливість перекласти управління господарськими питаннями з міністрів на служби й держкомпанії, заявив глава уряду Денис Шмигаль. Про це він сказав в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", опублікованому 22 грудня.

Прем'єр-міністр наголосив, що оптимізація роботи державних органів влади в Україні необхідна для ефективності роботи держави й економії бюджетних коштів.

"Відповідно ми рухаємося шляхом реформування державної служби в цілому, а реформа уряду – це лише вершина айсберга, яка просто є дуже помітною", – сказав Шмигаль, відповідаючи на запитання щодо продовження реформи структури Кабінету Міністрів.

За його словами, кожне міністерство здійснює самоаудит функцій і вивчає, які функції сьогодні відіграють вирішальну роль, а від чого можна відмовитися чи скоротити. За результатами цього процесу уряд ухвалюватиме рішення про скорочення або, навпаки, розширення того чи іншого відомства.

"Це не буде така реформа, коли ми одномоментно все переформатуємо. Ми плануємо рухатися покроково по мірі того, як будуть готові ті чи інші рішення. Тобто в один день ми не ліквідуємо купи міністерств. Ця реформа має привести до покращення управління та надання державою послуг, а не до яскравого кроку, який ми будемо потім декілька років перетравлювати", – заявив прем'єр.

Журналісти нагадали йому, що реформувати уряд за президента Володимира Зеленського намагаються не вперше: раніше міністерства вже об'єднували, але потім знову роз'єднали.

За словами Шмигаля, через це влада зараз "не поспішає", а робить "глибокий аналіз того, що відбувалося" як в Україні, так і в інших країнах.

"Ми взяли 30 держав, проаналізували, де яка кількість міністерств. У розвинених країнах – це 12–15 міністерств, і цього достатньо. Питання в силі міністра й у правильності функцій, які має міністерство виконувати. І що дуже важливе: міністр не має відволікатися на управління господаркою. Міністри мають формувати політику, а управлінням у реальному секторі мають займатися агентства, служби, державні компанії. Тоді уряд буде ефективним. Власне, у цьому і є суть реформи", – підсумував прем'єр.

Контекст:

Уряд і Верховна Рада мають намір оптимізувати державний апарат так, щоб скоротити кількість держслужбовців щонайменше вдвічі – приблизно на 100 тис. людей, повідомляло влітку видання Forbes.

За даними ЗМІ, влада також планує масштабну реорганізацію структури уряду, унаслідок якої в Україні залишиться 14 міністерств. На початку грудня Кабмін уже об'єднав Мінінфраструктури та Мінрегіон.

Шмигаль анонсував створення в першій половині 2023 року Центру уряду, котрий забере з міністерств низку функцій, які їх обслуговують: відділ кадрів, бухгалтерію, документообіг. За його словами, це дасть змогу "скоротити колосальну кількість витрат".