Опозиціонери Родненков і Кравцов мають намір повернутися в Білорусь

Родненков і Кравцов зараз в Україні
Фото: ЕРА

Прессекретар координаційної ради опозиції Антон Родненков і виконавчий секретар ради Іван Кравцов не одержували офіційного звернення Білорусі про їх повернення на батьківщину, але вони мають намір повернутися у країну найближчими тижнями. Про це розповів сам Родненков.

Прессекретар координаційної ради опозиції Білорусі Антон Родненков і виконавчий секретар ради Іван Кравцов мають намір повернутися на батьківщину. Про це вони повідомили в ефірі каналу "1+1" уранці 9 вересня.

"Звичайно, збираємося. Зараз ми подивимося на ситуацію, скоординуємося з нашими колегами та в найближчі кілька тижнів збираємося повертатися назад. Тому що наша команда перебуває в Мінську. Там ми почуваємося комфортно. У Мінську найбільша користь від того, що ми робимо", – сказав Родненков, відповідаючи на запитання журналіста.

Опозиціонер додав, що, незважаючи на заяви президента Олександра Лукашенка, офіційних повідомлень від влади Білорусі про повернення на батьківщину вони не одержували.

За словами опозиціонерів, зараз вони планують зустрітися із соратниками й волонтерами, які перебувають у різних країнах, зокрема в Україні.

"За ці три місяці у нас з'явилася мережа людей, які допомагають. Переважно це білоруси, які живуть за кордоном постійно або приїхали на короткий строк", – додав Кравцов.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента сфальсифіковано. За офіційними даними, перемогу здобув Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи показували протилежну картину – упевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. За час протестів було затримано приблизно 10 тис. демонстрантів, сотні дістали травми й поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

8 вересня у прикордонній Білорусі розповіли, що Родненков, Кравцов, а також Марія Колесникова вранці проходили прикордонний контроль на білорусько-українському кордоні. Спочатку представник Держприкордонкомітету Білорусі Антон Бичковський говорив, що кордон перетнули всі троє. Потім він заявив, що Колесникову "випхали" з машини на кордоні, а Родненкову і Кравцову вдалося втекти в Україну.

У Держприкордонслужбі України повідомили, що Родненков і Кравцов зараз перебувають в Україні, а Колесникова в українську частину пункту пропуску не прибувала. Колесникову, за словами заступника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка, не змогли вивезти, оскільки "ця смілива жінка зробила дії по унеможливленню її переміщення через кордон". Опозиціонерка порвала свій паспорт під час спроби насильно вислати її з Білорусі.

Лукашенко стверджував, що Колесникова "дійсно хотіла втекти" в Україну, тому що у неї там нібито є сестра. За його словами, Білорусь просить Україну видати Родненкова і Кравцова. У МВС України підкреслили, що опозиціонерів виганяли насильно, щоб скомпрометувати білоруську опозицію.