Парламент відкрив шлях до підписання законів про Вищу раду правосуддя

Нардепи зареєстрували чотири проєкти постанов, які блокували підписання ухваленого законопроєкту про ВРП
Фото: Андрей Нестеренко / rada.gov.ua
Верховній Раді не вдалося скасувати рішення парламенту про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя (ВРП) і діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя (законопроєкт №5068). Про це передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Народні депутати від "Батьківщини", "Опозиційної платформи – За життя" і групи "Довіра" зареєстрували в Раді чотири проєкти постанов під номерами 5068-П, 5068-П1, 5068-П2 і 5068-П3 про скасування рішення парламенту від 14 липня і які блокували підписання ухваленого законопроєкту про ВРП.

За відповідні проєкти постанов про скасування рішення Ради на позачерговому засіданні парламенту 20 липня проголосувало 32, 32, 31 і 33 народні депутати за необхідної підтримки 226 нардепів.

Окрім того, Рада відхилила два проєкти постанов (5069-П і №5069-П1) про скасування закону щодо встановлення адміністративної відповідальності (штрафів) за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора ВРП (законопроєкт №5069).

Обидва документи підтримало лише 27 народних депутатів.

Контекст:

2014 року в Україні розпочали судову реформу. У червні 2016 року Верховна Рада ухвалила закон про судоустрій і статус суддів, а також зміни до Конституції в частині правосуддя. Вони скасовували процедуру призначення суддів президентом на п'ятирічний строк. Також ліквідовували вищі спеціалізовані суди.

У грудні 2016 року парламент ухвалив закон про створення Вищої ради правосуддя. Цей орган замінив Вищу раду юстиції. Рада у складі 21 члена наділена повноваженнями звільняти суддів із посади, переводити їх в інший суд, давати згоду на затримання чи арешт судді. У Раді Європи заявляли, що конкурсні процедури добору і призначення суддів, які запровадили в межах судової реформи в Україні, відповідали стандартам організації.

Законопроєкт №5068 – один із "судових" проєктів, які ініціював президент України Володимир Зеленський у лютому. У першому читанні Рада його ухвалила 19 травня.

14 липня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкти №5068 і №5069 про створення Етичної ради із профоцінювання і доброчесності членів Вищої ради правосуддя і служби дисциплінарних інспекторів.

Ухвалення "судових" законопроєктів привітали ЄС, США і посли G7.