ЗМІ повідомили, що Ахметов створює свою політсилу, сам він це заперечує

Ахметов: Політика мене взагалі не цікавить. У 2006 році я балотувався в парламент і шкодую про це дотепер
Фото: rbc.ua
Український мільярдер Рінат Ахметов планує створити власну політичну силу за "принципом Партії регіонів 2.0". Про це 26 квітня повідомила "Українська правда" із посиланням на джерела.

За даними видання, за підготовку нової партії відповідають партнер Ахметова, позафракційний депутат Вадим Новинський та ексвіцепрем'єр, екснардеп Борис Колесніков. Припускають, що новий політичний проєкт боротиметься з "Опозиційною платформою – За життя" за проросійське електоральне поле.

За інформацією "Української правди", в нинішньому скликанні парламенту в інтересах бізнесмена можуть діяти деякі мажоритарники, висунуті від "Опозиційного блоку", група членів "Батьківщини" і кілька десятків нардепів зі "Слуги народу", які входять до неформальної групи бізнесмена Іллі Павлюка. "Але це досить нестійка, несистемна конструкція", – ідеться в матеріалі.

"Українська правда" вважає, що попри нелюбов до політики Ахметов розуміє: збереження його бізнесу зараз безпосередньо залежить від збереження політичного впливу, оскільки, як пише видання, "президент провадить свою політику за принципом серіального wow-ефекту – ніхто точно не може спрогнозувати, для кого зовні мирне життя вже наступного дня обернеться санкціями, позбавленням громадянства чи жорстким інтересом правоохоронців".

Бізнесмен, народний депутат від "Батьківщини" Сергій Тарута підтвердив, що "безумовно, іде обговорення створення такої м'якої ОПЗЖ", пише "Радіо Свобода". Він припускає, що головну роль у можливому процесі створення нової політсили візьме на себе Новинський, а особисто Ахметов у політику не повернеться, тому що для нього "це буде великою проблемою перед банками".

Пресслужба Ахметова і він сам планів щодо створення нової партії не підтверджують. "Планів щодо створення партії немає. Будь-яка інформація про це – чутки і домисли", – сказали "Українській правді" у пресслужбі СКМ.

Колесніков заявив "Радіо Свобода", що його "крім хокею, бізнесу та благодійності, наразі нічого не цікавить". Новинського цього року я взагалі ще не бачив", – додав він.

Сам Ахметов у коментарі "Радіо Свобода" також підкреслив, що "жодними новими чи старими політичними проєктами" він займатися не збирається.

"І дуже хотів би, щоби мої друзі теж ними не займалися. Але впливати на них я не можу – це їхнє право, їхній вибір і їхня відповідальність. Я вважаю, що кожен має робити свою справу: бізнесмени займатися бізнесом, а політики – політикою. І я категорично проти того, щоби було навпаки – коли бізнес іде в політику, а діючі політики стають бізнесменами", – сказав він.

Мільярдер також категорично заперечує свій вплив на когось із депутатів Верховної Ради.

"Політика мене взагалі не цікавить. У 2006 році я прийняв рішення балотуватися в парламент і шкодую про це дотепер. Я виявився найбільшим прогульником і взагалі не знаю, що я там робив. Визнаю, це була моя помилка. І повторювати одну й ту саму помилку двічі я не збираюся", – підкреслив Ахметов.

За його словами, коло його інтересів зараз обмежене суто бізнесом, благодійністю і футболом.

Контекст:

За даними Forbes, Рінат Ахметов із розміром особистих статків $7,6 млрд – найбагатша людина в Україні. У світовому рейтингу він посів 327-ме місце. У торішньому рейтингу Ахметов був на 803-му місці, тоді його статки оцінювали у $2,8 млрд.

15 квітня на засіданні РНБО президент України Володимир Зеленський анонсував розроблення "фундаментального законопроєкту про статус олігарха в нашій країні". За його словами, законодавча ініціатива спрямована, зокрема, на те, щоб олігархи не могли впливати "на вибір країни, на економіку, на закони, на Верховну Раду".

У 2020 році Зеленський заявляв, що готовий говорити з великим бізнесом і забезпечити йому рівні правила, а натомість хоче, щоб олігархи жили і працювали за законом. Він вважає, що олігархам треба віддати "ролі в масовці, а не головні ролі".