Patriot, SAMP-T, NASAMS, HAWK, IRIS-T і Gepard. Байден на саміті НАТО анонсував передання Україні систем ППО й сотень ракет до них

США і партнери мають намір надати Україні десятки додаткових тактичних систем ППО, зазначив Байден
Фото: EPA

Президент США Джо Байден на відкритті саміту НАТО у Вашингтоні 9 липня анонсував передання Україні додаткових систем ППО, зокрема Patriot. Відеозапис опубліковано на YouTube-каналі Washington Post.

"Сьогодні я оголошую про історичне передання обладнання ППО для України. Сполучені Штати, Німеччина, Нідерланди, Румунія й Італія нададуть Україні обладнання для п'яти додаткових систем стратегічної оборони. Протягом найближчих місяців Сполучені Штати й наші партнери мають намір надати Україні десятки додаткових тактичних систем ППО, – сказав Байден. – США стежитимуть за тим, щоб під час експорту критично важливих перехоплювачів ППО Україна йшла в перших лавах, вони отримували цю допомогу раніше за інших".

За словами американського президента, Україна отримає "сотні додаткових перехоплювачів" упродовж наступного року для захисту її міст від російських ракет.

На сайті Білого дому зазначено, що США нададуть Україні додаткову батарею Patriot, ще дві, як обіцяли раніше, надійдуть від Німеччини й Румунії. Окрім того, один Patriot спільно зберуть Нідерланди з іншими партнерами. Водночас Італія передасть Україні систему SAMP-T.

Зазначено, що впродовж найближчих місяців США та партнери також мають намір надати Україні "десятки тактичних систем ППО", зокрема NASAMS, HAWK, IRIS-T і Gepard.

Контекст:

Саміт НАТО відбувається у Вашингтоні 9–11 липня. У проєкті його комюніке зазначено, що шлях України в Альянс необоротний, зазначали ЗМІ.

Глава Української держави Володимир Зеленський раніше припускав, що рішення про передання семи Patriot Україні можуть ухвалити на саміті НАТО. 2 липня в Держдепі США анонсували "чудові новини" про додаткові системи ППО для України на саміті Альянсу.