"Перед Новим роком вигадали інфопривід". Екскомандир "Азову" припустив, навіщо Зеленському потрібен військовий облік жінок

Максим Жорін: На відміну від Зеленського та Єрмака, жінки зараз проходять військову службу і без їхньої ініціативи
Фото: nationalcorps.org
Наказ Міністерства оборони від 17 грудня, який зобов'язує жінок стати на військовий облік, видано лише для створення інформаційного приводу та відволікання уваги, а реального значення для оборони держави не має, сказав екскомандир полку "Азов" та керівник центрального штабу "Національного корпусу" Максим Жорін в ефірі "Апостроф TV".

"Якщо ми хочемо брати приклад із країни Ізраїль, то ми маємо розуміти, що ця країна досить послідовно та системно працювала, а не перед Новим роком вигадала інфопривід. Для того, щоб говорити про облік та його запроваджувати, треба було насправді підготувати матеріальну базу, треба було підготувати юридичну базу під це, треба підготувати кадри, які є зараз всередині війська, яким працювати із цим обліком", – сказав Жорін.

За словами екскомандира "Азову", сьогодні багато жінок і далі служить у Збройних силах, проте мало хто в Офісі президента може похвалитися такими досягненнями, тому через ініціативу з військовим обліком ОП потрапив під критику.

"На відміну від [президента України Володимира] Зеленського та [глави Офісу президента Андрія] Єрмака, жінки зараз проходять військову службу і без їхньої ініціативи", – зазначив Максим Жорін.

Відео: Апостроф TV / YouTube

Контекст:

За останніми даними, у лавах Збройних сил України служить понад 32 тис. жінок. Як розповідав Зеленський, із 2014 року їхня кількість зросла вдвічі. За інформацією Міноборони, жінки становлять 15% складу ЗСУ. Командні посади обіймає приблизно 900 військовослужбовців-жінок.

17 грудня 2021 року набув чинності наказ міністра оборони №313 "Про затвердження переліку спеціальностей та професій, споріднених із відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних".

Наказ суттєво розширює перелік професій та спеціальностей, після здобуття яких жінки мають стати на військовий облік. Повний перелік спеціальностей та професій додано до наказу. Ідеться про десятки професій, за словами головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, у наказ "вбили" трохи більше ніж 100 спеціальностей".

Жінки, які мають професію чи спеціальність зі списку, затвердженого Міноборони, мають стати на військовий облік до кінця 2022 року. Є обмеження за віком (ідеться про українок віком від 18 до 60 років) та станом здоров'я. Ухилення від цього обов'язку може спричинити адміністративну відповідальність. У ЗСУ кажуть, що до кінця 2022 року штрафувати не будуть нікого. Про те, що ще потрібно знати про військовий облік для українських жінок, видання "ГОРДОН" повідомляло після набуття чинності наказом Міноборони.

В оборонному відомстві повідомили, що працюють над онлайн-форматом військового обліку жінок.