"Передав актуальні оборонні потреби". Зеленський поговорив із прем'єром Греції про підтримку України

Зеленський передав уряду Греції перелік потреб України в озброєннях
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом. Про це глава Української держави написав 29 січня в Telegram.

Розмову, за словами Зеленського, було присвячено координації спільних міжнародних зусиль.

"Обговорили підготовку до другого саміту Україна – Балкани. Подякував Греції за участь у четвертій зустрічі радників у [швейцарському] Давосі та запросив приєднатися до організації Глобального саміту миру", – написав український лідер.

Співрозмовники також обговорили перебіг бойових дій у війні, розв'язаній країною-окупантом Росією.

"Я передав актуальні оборонні потреби України, особливо щодо ППО та артилерії", – повідомив Зеленський.

Він подякував Міцотакісу за підтримку Грецією українського зближення з ЄС.

"Наголосив на важливості своєчасного розблокування європейської допомоги обсягом €50 млрд. Це буде потужним сигналом для інших міжнародних партнерів", – сказав президент України.

Контекст:

Видання Forbes Ukraine у 2022 році писало, що Греція має один із найбільших арсеналів радянських систем протиповітряної оборони на Заході. На озброєнні країни стоять 12 комплексів С-300, 25 систем "Тор-1М" і 38 установок малого радіуса дії "9К33 Оса".

Грецьке видання Kathimerini 27 січня повідомило, що держсекретар США Ентоні Блінкен надіслав листа Міцотакісу із пропозицією передати або продати Україні зброю в обмін на допомогу Вашингтона на суму $200 млн. Греція, за даними видання, погодилася на пропозицію.

Планують, що США передадуть Греції два літаки C-130H, 10 двигунів для літаків P-3 і 60 БМП Bradley, а після схвалення Конгресу Афіни також зможуть розраховувати на 40 нових літаків F-35, три патрульні кораблі типу Protector і автотехніку.