Перемогти Росію у відкритій війні Україна поки нездатна, тому потрібно вдаватися до тактики "тисячі дрібних порізів" – дипломат Трюхан

Трюхан: Це добрий сигнал
Фото: Foreign Policy Council "Ukrainian Prism" / Facebook

Росіяни в обов'язковому порядку оскаржать рішення Третейського суду в Гаазі, який зобов'язав їх відшкодувати українським компаніям збитки через анексію Криму, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" дипломат, експерт із міжнародного та європейського права Вадим Трюхан.

Українські компанії повинні використовувати кожну можливість, щоб у судовому порядку доводити протиправні дії РФ проти України. Таку думку виданню "ГОРДОН" висловив дипломат, експерт із міжнародного та європейського права Вадим Трюхан, коментуючи рішення Третейського суду в Гаазі, який зобов'язав Росію відшкодувати українським компаніям збитки від втрати активів через анексію Криму.

"На мою думку, це лише початок довгого шляху. Перемогти Росію у відкритій війні Україна поки нездатна, тому потрібно вдаватися до тактики "тисячі дрібних порізів". Тобто кожного разу, коли можна довести протиправні дії РФ проти України, це потрібно робити. Це перший випадок, коли українським юридичним і фізичним особам вдалося в зарубіжному суді довести, що Росія здійснила проти них протиправну дію. Але є дві проблеми. По-перше, росіяни обов'язково оскаржать це рішення. А по-друге, процес відшкодування збитків буде вкрай складним. Для цього доведеться відшукувати майно РФ у третіх країнах і в судовому порядку домагатися їх арешту і продажу на аукціонах", – підкреслив дипломат.

За його словами, Українській державі необхідно взяти на себе координацію зусиль усіх суб'єктів, які судяться з Росією.

"Загалом це добрий сигнал. Це означає, що Україні і нашим громадянам треба подавати позови проти РФ. Так ми змусимо Росію оборонятися – а позиція нападника завжди сильніша. Не потрібно сидіти і спостерігати – на юридичному фронті необхідно діяти! І державі Україна варто скоординувати зусилля всіх своїх суб'єктів, які судяться з РФ. Але, на жаль, поки що не створено навіть міжвідомчої комісії. Координувати це мав би безпосередньо міністр юстиції", – резюмував Трюхан.

Позов проти РФ 19 червня 2015 року подали компанія Everest Estate LLC і низка інших. Рішення ухвалили 2 травня.

Позивачі заявили, що РФ порушила свої зобов'язання за російсько-українською двосторонньою інвестиційною угодою, "експропріювавши їхні інвестиції в розташовану у Криму нерухомість". Суд задовольнив позов.

Партнер юридичної фірми Arnall Golden Gregory LLP Джин Берд сказав у коментарі "Голосу Америки", що Росія відмовилася брати участь у цьому арбітражу, оскільки не визнає юрисдикції постійної палати Третейського суду в цій справі, але не призначила свого арбітратора, тому третього арбітратора було призначено ППТС.

ТСН повідомляла, що до суду звернулося 18 компаній, зокрема телерадіокомпанія "Жиса", яка входила у групу "1+1 медіа", а також одна фізособа. У позові фігурує сума $159 млн. Росія має право подати апеляцію. Наголошують, що це перше судове рішення, за яким Росія змушена виплатити компенсацію внаслідок анексії.

"Інтерфакс-Україна" пише, що серед позивачів, зокрема, компанії "Аеробуд", "Крим Девелопмент", "Нива-тур", "УБК-Інвест", "Едельвейс-2000", ПП "Планета", "Приватофіс", "Приватленд", "Дан-Панорама", "Санаторій "Енергетик", КУА "Фінансовий капітал" і КУА "Фінансовий вектор", а також колишній голова правління "ПриватБанку" Олександр Дубілет.

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.