Перевірка в 59-й бригаді не виявила випадків злочинних наказів, але встановила, що негативні управлінські рішення були

Перевірити ситуацію в 59-й ОМПБр і з'ясувати обставини втрат серед особового складу бригади доручив головнокомандувач ЗСУ
Фото: 59 окрема мотопіхотна бригада імені Якова Гандзюка / Facebook (ілюстративне)

Військова служба правопорядку в ЗСУ поінформувала у Facebook 26 липня, що провела службову перевірку в 59-й окремій мотопіхотній бригаді імені Якова Гандзюка, згідно з рішенням головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

"Проведено роботу з командирами підрозділів, особовим складом, здійснено перевірку прийнятих рішень і бойових розпоряджень командування бригади. Окрім того, досліджено питання організації виконання бойових завдань. Робоча група, що проводила перевірку, не виявила випадків видання злочинних наказів", – вказано в повідомленні.

Водночас "установлено окремі факти управлінських рішень і чинники, які можуть негативно впливати на хід виконання бойових завдань військовою частиною", додали у Військовій службі правопорядку.

"Із метою недопущення такого в подальшому керівництвом ЗСУ прийнято належні рішення і вжито низку заходів, спрямованих на попередження подібних випадків. Окремих посадових осіб командування бригади притягнуто до відповідальності", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

14 липня захисниця "Азовсталі" Катерина Поліщук (Пташка) виклала допис у Facebook, де закликала президента Володимира Зеленського провести перевірку дій командира 59-ї ОМПБр Богдана Шевчука. Парамедикиня, яка понад рік перебувала в зоні ведення бойових дій пліч-о-пліч із бригадою, попросила провести службову перевірку за "фактами злочинних наказів, свідомої недбалості, нехтування життям і здоров'ям особового складу, дій, що призвели до загибелі великої кількості військовослужбовців".

Наступного дня в Генштабі ЗСУ поінформували, що Сирський доручив перевірити ситуацію в 59-й ОМПБр і з'ясувати обставини втрат серед особового складу бригади. Для цього в зону відповідальності з'єднання виїхала комплексна робоча група на чолі з начальником Військової служби правопорядку в ЗСУ.