Першу в'язницю на приватизацію в Україні виставлять у середині лютого. Стартова ціна – 220 млн грн

У Мін'юсті очікують, що в'язницею зацікавиться велика кількість інвесторів
Фото: depositphotos.com (архів)
У Міністерстві юстиції України повідомили, що загалом у межах "Великої приватизації в'язниць" планують виставити на аукціони майно 35 виправних установ, які зараз у законсервованому стані.

Першу в'язницю на приватизацію – Ірпінський виправний центр №132 – в Україні виставлять у середині лютого. Про це заступниця міністра юстиції Олена Висоцька розповіла 9 лютого, повідомила пресслужба відомства.

Зараз Ірпінський виправний центр готують до приватизації, повідомила вона. Установа припинила свою діяльність 2019 року.

За словами Висоцької, стартова ціна цієї в'язниці на аукціоні становитиме 220 млн грн. Ідеться про об'єкт, який розташований у центрі селища міського типу Коцюбинське менш ніж за 3 км від Києва. Площа земельної ділянки – 8,3 га, загальна площа будівель – 28,14 тис. м&³2;.

У Мін'юсті очікують, що в'язницею зацікавиться велика кількість інвесторів.

"Об'єкт має чудовий інвестиційний потенціал. Підведені комунікації: водовідведення й водопостачання, електрика тощо. Поруч – залізнична гілка, що дозволить новому власнику забезпечити чудову логістику. Крім того, навколо об'єкта зведений новий житловий масив, поруч – великий парк, що створює чудові умови для забудови", – зазначив заступник голови Фонду державного майна Тарас Єлейко.

Висоцька пояснила, що продаж майна "законсервованих" об'єктів "не тільки позбавить державу збитків і забезпечить надходження до бюджету, а й дозволить будувати нові, сучасні виправні центри за європейським зразком".

Усього, за її словами, відомство планує в межах "Великої приватизації в'язниць" виставити на аукціони майно 35 таких "законсервованих" виправних установ.

В Україні функціонує 182 установи виконання покарань і слідчих ізоляторів. У грудні 2020 року міністр юстиції України Денис Малюська повідомив, що приватизувати у 2021 році планують "мінімум чотири в'язниці".

Глава Мін'юсту говорив, що його відомство не може дозволити собі утримання в'язниці, яка заповнена на 30–40%. На продаж виставлять закриті пенітенціарні установи, за вторговані гроші хочуть побудувати сучасні установи. Закритих в'язниць в Україні 27.