Петренко просить демократичні країни не визнавати заочного арешту Яценюка в РФ

Петренко пообіцяв розповісти ЄСПЛ про арешт Яценюка
Фото: Урядовий портал / Facebook

Рішення російського суду про заочний арешт екс-прем'єра України Арсенія Яценюка є продовженням гібридної війни, йдеться в заяві голови українського Мін'юсту Павла Петренка.

Міністерство юстиції України просить демократичні держави не визнавати рішення суду російського міста Єсентуки Ставропольського краю про заочний арешт голови партії "Народний фронт", колишнього голови українського уряду Арсенія Яценюка. Про це йдеться в заяві міністра юстиції Павла Петренка, опублікованій на сайті відомства.

"Це помста Яценюку за послідовну політику протидії російській агресії. Це плата за міжнародні судові позови і санкції проти Росії, помста за політику енергетичної незалежності та розвиток оборонного сектору України", – прокоментував Петренко рішення російського суду.

За словами Петренка, рішення російського суду про заочний арешт Яценюка є продовженням гібридної війни Росії проти України.

"Це судилище ще раз доводить, що в Росії не існує незалежного правосуддя, а обвинувальні вироки проти українців пишуть у Кремлі", – підкреслив міністр юстиції.

Наступного тижня Петренко збирається зустрітися з комісаром Ради Європи з прав людини Нілсом Муйжнієксом і звернути його увагу на "ганебні факти порушення прав українців у Росії", повідомляє прес-служба міністерства.

Петренко пообіцяв, що Мін'юст звернеться за роз'ясненням до всіх держав щодо справи Яценюка.

"Також ми звернемо увагу Європейського суду з прав людини на цей процес, як ми вже зробили щодо сотень інших незаконних затримань і судилищ українців у РФ", – додав міністр.

27 березня суд міста Єсентуки за клопотанням Слідчого комітету Росії РФ заочно заарештував екс-прем'єра України Арсенія Яценюка. Йому інкримінують участь у банді, умисні вбивства та інші "звірства", нібито скоєні під час чеченської війни 1994–1995 років. Яценюка, за даними суду, оголошено в міжнародний розшук.