Підозрювану в незаконному переказі мільйонних пожертвувань "Батьківщині" відпустили під особисте зобов'язання

Підозрювана незаконно використала персональні дані 15 громадян, заявили у прокуратурі
Фото: kyiv.gp.gov.ua

Запобіжний захід стосовно жінки, підозрюваної в незаконному фінансуванні політичної партії, діятиме протягом двох місяців, повідомили у прокуратурі Києва.

Печерський районний суд Києва 26 березня обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання жінці, підозрюваній у порушенні порядку фінансування політичної партії. Про це повідомила "Українській правді" прес-секретар столичної прокуратури Надія Максимець.

"Запобіжний захід обрано терміном на два місяці. При цьому суд поклав на неї обов'язки прибувати на виклик слідчого та прокурора, не відлучатися з населеного пункту, де вона проживає (Київ), повідомляти про зміну місця проживання", – сказала Максимець.

Вона пояснила, що санкція інкримінованої статті (ч. 4 ст. 159-1 Кримінального кодексу України) не давала можливості просити для підозрюваної взяття під варту.

"Але якщо вона порушуватиме обов'язки, до неї може бути застосований більш суворий запобіжний захід. І це було їй роз'яснено в рішенні суду", – додала прес-секретар.

26 березня прокуратура Києва повідомила про підозру жінку, яка внесла гроші на рахунки політсили, незаконно використавши персональні дані 15 громадян України і не вказавши себе як власника коштів та їх платника.

"Українська правда" написала, що платіж було призначено партії "Батьківщина".

Журналісти Bihus.info з'ясували, що підозрювану звуть Анастасія Гребенюк.

28 лютого 2019 року "Наші гроші" опублікували розслідування про фейкових донорів партії "Батьківщина". Журналісти опитали людей, які пожертвували великі суми на партію. Більшість "донорів" уперше чула про свої пожертвування.

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко в коментарі "Нашим грошам" висунула версію, що це може бути результатом діяльності спецслужб. 1 березня політик уточнила, що середні підприємці, які побоюються переслідувань влади, "знаходять своїх родичів" і переказують гроші від їхнього імені.