Питання ПДЧ – це не питання спілкування України із РФ, це наше спілкування з НАТО. У деяких речах ми самі винні – Зеленський

Зленський: Ми і самі в деяких речах винні. Тому що питання НАТО – це все ж таки питання безпеки
Фото: president.gov.ua
Питання надання Україні плану дій щодо членства (ПДЧ) у НАТО не належить до сфери спілкування України та Росії, заявив президент України Володимир Зеленський каналу "1+1" в інтерв'ю, текстову версію якого опублікували на сайті ТСН 24 червня.

Так глава держави відповів на запитання, чи варто вважати ляпасом слова президента РФ Володимира Путіна про те, що на саміті в Женеві він і президент США Джо Байден "мазком зачіпали" тему вступу України в НАТО.

"Росія показує, що питання України не на порядку денному, коли говорять великі держави. Ось що сказали. Тут питання: таких ляпасів було дуже багато. І я вважаю, що питання ПДЧ – це не питання спілкування між Україною і Росією, а наше спілкування з країнами Альянсу. У принципі, я вам скажу моє ставлення щодо членства в НАТО: ми й самі в деяких речах винні. Тому що питання НАТО – це все ж таки питання безпеки", – сказав Зеленський.

На думку президента, в Україні протягом останніх 13 років використовують тему вступу в НАТО як політичне питання.

"Ми тиснемо. І, мені здається, тиснули раніше неправильно, неконкретно, а просто показували, що є така адженда. І мені здається, що багато країн зрозуміло, що Україну можна тримати на такій відстані: ну, добре, молодці, ще трішки, ще кілька реформ, ще щось, тощо. А ми потребуємо зараз підтримки. Зараз у нас війна. Зараз конкретних дій потребуємо від країн Альянсу і Сполучених Штатів Америки. Це важливі меседжі, які отримувала Америка від нас точно", – додав він.

Контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО 2014 року на тлі окупації Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. Наприкінці 2014 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики "позаблоковості". Відповідно до Воєнної доктрини України, ухваленої 2015 року, поглиблення співпраці з НАТО є пріоритетним завданням.

14 червня 2021 року у Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого зазначали, що Альянс підтримує входження України в НАТО.

Також учасники саміту висловили підтримку територіальної цілісності і суверенітету України, Грузії та Молдови, заявили про невизнання анексії Криму Росією. Альянс закликав Росію скасувати занесення США і Чеської Республіки у список недружніх країн, відмовитися від нарощування військ біля кордону України і припинити обмежувати судноплавство в частинах Чорного моря.

Окремо генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підкреслив, що Росія не зможе накласти вето на рішення про вступ України в НАТО.

Президент США Джо Байден також заявив, що російська агресія не стане перешкодою для вступу України в НАТО. Водночас на запитання, чи одержить Україна ПДЧ, він сказав, що "це ще доведеться побачити" і спочатку Україна має викорінити корупцію.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що НАТО протягом 13 років не зробив нічого, щоб Україна приєдналася до Альянсу.