Питання про відставки деяких міністрів відкладено – нардеп Качура

У Кабміні найближчим часом точно відбудуться кадрові ротації, кажуть у "Слузі народу"
Фото: depositphotos.com
Розгляд у парламентській фракції "Слуга народу" питання про відставку деяких міністрів поки відкладено, але кадрові ротації в Кабміні найближчим часом точно будуть, повідомив нардеп із цієї фракції Олександр Качура. Про це він сказав агентству "Інтерфакс-Україна".

"Багато того, що звучить зараз у ЗМІ щодо деяких прізвищ, не відповідає дійсності. Про це я можу говорити з упевненістю, тому що щодо деяких [міністрів] питання відкладено", – сказав Качура.

Він підкреслив, що для фракції вирішальною буде позиція президента. "Логічно, що пропрезидентська фракція спиратиметься на думку глави держави з приводу тих чи інших міністрів", – зазначив нардеп.

"Якщо говорити про міністра оборони, то це взагалі прерогатива президента, згідно з Конституцією", – додав Качура.

Він не став називати імен можливих претендентів на міністерські посади до проведення виїзного засідання фракції "Слуга народу", яке відбудеться за участю президента України 1–2 жовтня у Трускавці Львівської області.

Голова фракції Давид Арахамія говорив, що після повернення з Трускавця фракція анонсує кандидатів. Водночас глав яких саме міністерств планують змінити, офіційно не оголошували.

Контекст:

Уряд Дениса Шмигаля розпочав роботу в березні 2020 року.

6 вересня видання "Телеграф" із посиланням на свої джерела повідомило, що кілька українських міністрів можуть покинути свої посади вже цього місяця. Зокрема, обговорюють відставку міністра оборони Андрія Тарана, міністерки соціальної політики Марини Лазебної, віцепрем'єр-міністра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського, міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова, а також міністра юстиції Дениса Малюськи.

У день подання заяви про відставку колишнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова 13 липня ЗМІ повідомляли, що звільнення загрожує й іншим членам Кабміну. Називали імена Тарана, Малюськи, міністра охорони довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського, а також міністра культури Олександра Ткаченка. Арахамія спростував ці чутки, проте пізніше анонсував восени "щонайменше три-чотири кадрові рішення" в Кабміні.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков говорив про наявність питань "мінімум до трьох" міністрів і припускав звільнення деяких із них восени.

Голова парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив, що у фракції "Слуга народу" вже є кандидатура на пост міністра оборони України.

Шмигаль 14 вересня заявив, що в нього немає претензій до членів Кабміну.