"Поки без приставки "голова". Рада призначила нового члена Рахункової палати України

Призначення Пліса (на фото) членом Рахункової палати України підтримало 249 нардепів, наголосив Железняк
Фото: Державна аудиторська служба України / Facebook
Верховна Рада України на засіданні 13 грудня призначила ексголову Держаудитслужби Геннадія Пліса членом Рахункової палати України.

Про це в Telegram повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

За його словами, призначення Пліса підтримало 249 нардепів.

"Поки без приставки "голова", – натякнув Железняк, додавши, що відкритим залишається "питання по звільненню".

Пліса призначили головою Держаудитслужби у квітні 2020 року. До цього він обіймав посаду заступника міністра фінансів в уряді Олексія Гончарука, а у 2016–2017 роках Пліс був першим заступником голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка.

Контекст:

Голова Рахункової палати України Валерій Пацкан повідомив 16 листопада, що написав заяву про відставку. Він розповів, що Рахункова палата запланувала аудити, які стосуються оборонної, антикорупційної, правоохоронної, а також сфери безпеки.

"Війна зжирає мільярди, і перевіряти, чи не допомагають їй у цьому посадовці – наше завдання. Запланували і проанонсували перевірку НАБУ. Але в НАБУ вирішили не чекати, поки ми прийдемо до них, і прийшли в гості першими… Із "гостинцем" – вручили підозру мені як ініціатору перевірки, – розповів голова Рахункової палати. – Сьогодні дехто дивиться в очі смерті на передовій, а дехто тремтить від перевірки аудиторів. І ті, й інші у камуфляжі, але, як то кажуть, є нюанс. І тут треба зупинитися".

Пацкан, який був нардепом VIII скликання, заявив, що не братиме участі у "влаштовуванні політичних розбірок" і не "закриватиме очі на безглузде використання коштів".

29 листопада Пацкан написав заяви на ім'я спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука, а також голів та співголів парламентських фракцій "Слуга народу", "Батьківщина", Євросолідарність" і "Голос" про те, що відкликає свою заяву про звільнення з посади "для усунення правової колізії". Железняк зазначив, що за постанову №8211 про звільнення Пацкана проголосували на засіданні комітету.

1 грудня Рада не підтримала відставки Пацкана.