Політолог Бондаренко: Тарута робить Тимошенко легітимною для південного сходу України

Костянтин Бондаренко: А загалом приємно спостерігати за будь-якими об'єднавчими процесами, які ведуть до послаблення діючого режиму
Фото: Dmitry Raimov / Facebook

Об'єднання на президентських виборах кандидата в президенти України, позафракційного народного депутата, лідера партії "Основа" Сергія Тарути з головою ВО "Батьківщина" Юлією Тимошенко надсилає сигнал виборцям півдня та сходу України і розширює електоральні можливості Тимошенко, вважає керівник фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко.

Рішення кандидата в президенти України, позафракційного народного депутата, лідера партії "Основа" Сергія Тарути підтримати на президентських виборах голову ВО "Батьківщина" Юлію Тимошенко розширило електоральні можливості Тимошенко, заявив у Facebook політолог, керівник фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко.

"Іноді при об'єднанні політиків діє принцип легування, добре відомий хімікам і металургам. Коли в середині XIX століття Мюшетт додав до сталі 2,5% марганцю, він отримав надміцний сплав. Здавалося б, доза мікроскопічна, але результат вражаючий. Що отримала Тимошенко? У першу чергу, легітимізацію в очах частини виборців південного сходу. Маю гіпотезу, що насамперед серед тих виборців, які, як не дивно, були готові голосувати за [актора Володимира] Зеленського (останнім часом він здійснив експансію в електоральну нішу 45+, тепер ці голоси частково можуть відійти від Зе)", – написав експерт.

Він переконаний, що будь-які об'єднавчі процеси приведуть до послаблення позицій чинного президента Петра Порошенка.

"Тарута при майже нульових рейтингах може стати каталізатором активності Тимошенко в іншому плані: він посилає сигнал – не стільки своєму виборцю (його у Тарути немає), скільки регіону. Об'єднання Тимошенко й Тарути практично не віднімає голоси від [кандидата в президенти, нардепа від Опозиційного блоку] Олександра Вілкула (це інша ніша), але розширює електоральні можливості Тимошенко. Вона перестає конкурувати виключно з Порошенком на заході й у центрі. А загалом приємно спостерігати за будь-якими об'єднавчими процесами, які ведуть до послаблення діючого режиму", – заявив Бондаренко.

Тарута 16 березня повідомив, що на президентських виборах підтримає Тимошенко. Він додав, що його прізвище залишиться в бюлетені, але команда буде "робити все, щоб Юлія Володимирівна перемогла".

За словами Тимошенко, "Основа" та "Батьківщина" також об'єднують свої програми. Рішення про ймовірне об'єднання для участі в парламентських виборах буде ухвалено після виборів президента.