Політолог Романенко заявив, що Зеленський атакує Кличка, тому що вважає його своєю головною загрозою на виборах

Юрій Романенко: Багато хто незадоволений Зеленським та його "орлами", регіональні еліти почали дивитися на Кличка як на союзника у протистоянні з Банковою
Фото: glavred.info
Атаки президента України Володимира Зеленського на мера Києва Віталія Кличка пов'язані з тим, що він вважає лідера партії УДАР головним конкурентом на президентських виборах, написав 16 серпня у своїй статті шеф-редактор інформаційно-аналітичного порталу "Хвиля", співзасновник Українського інституту майбутнього політолог Юрій Романенко.

Він перерахував п'ять причин, чому Зеленський вважає Кличка своєю головною загрозою на виборах.

Першою експерт назвав рівень підтримки Кличка у столиці, який становить понад 50% проти трохи більше ніж 30% у Зеленського.

"Це болісно для Зеленського, враховуючи, наскільки може бути велика роль Києва в умовах турбулентності", – написав політолог.

Другою причиною Романенко вважає об'єднання еліт навколо Кличка.

"Багато хто незадоволений Зеленським та його "орлами", регіональні еліти почали дивитися на Кличка як на союзника у протистоянні з Банковою. Показово, що до Кличка пішли мери міст – Асоціації міст України (АМУ), – які почали приєднуватися до УДАР, розуміючи, що з Кличком пройдуть у парламент. Найяскравіший приклад – мер Чернігова [Владислав] Атрошенко і його партія "Рідний дім", які увійшли в коаліцію із Кличком. Тому Зеленський почав вибудовувати альтернативу для регіональних еліт, яку очолив глава ОП Андрій Єрмак, – Конгрес регіональних рад", – зазначив він.

Третя причина, на думку Романенка, – рівень підтримки Кличка у світі вищий, ніж у Зеленського.

"Кличко має найсильніші позиції в Німеччині, яка відіграє найважливішу роль у нормандському форматі. Водночас Зеленського [канцлерка ФРН Ангела] Меркель терпіти не може, а їхня остання зустріч минула, м'яко кажучи, невдало. Після цього інформаційні канали ОП почали дружно знущатися з Меркель, вважаючи її кульгавою качкою. Проблема в тому, що наші "зелені" піонери забувають, що вихід Меркель із влади не означає, що християнські демократи не будуть продовжувати її політики. Тим паче, що в Німеччині якраз політична спадкоємність – звична справа", – пояснив ситуацію Романенко.

Також Кличко може стати єдиною кандидатурою від об'єднаних сил, і це четверта причина, чому Зеленський його побоюється, написав політолог.

"У Кличка мізерний антирейтинг. На відміну від будь-якого іншого можливого конкурента "Зе" зі старих еліт. І [п'ятий президент Петро] Порошенко, і [співголова ОПЗЖ Юрій] Бойко, і [лідерка "Батьківщини" Юлія] Тимошенко програють Кличкові за цим показником. Вони це розуміють, тож цілком можливо, що Кличко стане головним кандидатом від об'єднаних сил", – вважає експерт.

П'ята причина, написав він, – це бажання президентської влади мати контроль над фінансовими потоками в Києві.

Контекст:

Також Романенко заявив у своїй статті, що протягом тижня президент України посилить атаку силовиків на мера Києва і зніме його з посади голови Київської міської державної адміністрації.

"За моєю інформацією, в Офісі генпрокурора та інших органах провели великі наради, де дано чітку вказівку вручати підозри під будь-яким приводом найближчому оточенню Кличка – барвисто, під камери, з масками-шоу і наручниками. Після вручення підозр заступникам Кличка Зеленський винесе питання про голову КМДА на РНБО і звільнить його з посади. Також там вимагатимуть від Ради оперативно ухвалити закон про столицю – у ньому повноваження мера передадуть голові КМДА", – написав експерт.

Восени 2020 року Кличко переміг на виборах мера Києва в першому турі.

У травні в Києві почали обшуки на низці комунальних і комерційних підприємств, а також у департаментах КМДА, вони тривають досі. У партії УДАР вважають масові обшуки у столиці тиском і спробою дискредитації Кличка і його політсили. Сам мер Києва заявив, що такого не було в Україні навіть "у махрові часи" експрезидента Віктора Януковича.