Політолог: Ексгендиректор "Оператора ГТС" Макогон загнав компанію в мінус, отримав кримінальну справу, чкурнув з України й вимагає 10,5 млн грн премії

Макогон подає позов проти ОГТСУ й намагається через суд одержати премію за 2021 рік
Фото: biz.censor.net

Колишній гендиректор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон, який виїхав з України, хоча проти нього порушено кримінальну справу, тепер намагається відсудити в компанії премію за 2021 рік. Про це заявив у своєму Facebook політолог Олександр Кочетков.

"Відверто дратують нотації і критичні зауваження щодо ситуації в енергетиці від "експерта", який зробив усе, щоб завдати енергетиці й державі якнайбільших збитків. Знайомтеся: Сергій Макогон – колишній гендиректор "Оператора ГТС України" (ОГТСУ). За два дні після звільнення, 18 вересня 2022 року, утік з України нібито у "відрядження", із якого й досі не повернувся. Якраз у той час ДБР почало розслідувати зловживання в компанії. Подейкують, що це розслідування загнало Макогона аж до Канади. Звідти йому видніше, як нам рятувати енергетику, тож він і строчить свої "експертні" пости з умовного Монреаля", – написав Кочетков.

Він додав, що Макогон мав би розповісти, як так сталося, що очолюваний ним ОГТСУ 2022 року продемонстрував майже 50 млрд грн збитків, а 2023 року, тобто одразу, як Макогона звільнили, вийшов на 11,3 млрд грн прибутку й виплатив дивіденди. У 2024 році компанія теж демонструє плюс, нагадав політолог.

"Ця інформація вперше з'явилася після зустрічі керівництва ОГТСУ з міжнародними партнерами. Імовірно, дехто із присутніх сфотографував слайд, а я маю нагоду показати його вам. Компанія державна, і така інформація має бути публічною. Нешановному "експерту" не вистачило навичок і знань, щоб утримувати на плаву прибуткову компанію? Чи не вистачило сили волі, щоб контролювати власні апетит і руки? Просто оцініть: Макогон загнав у мінус одну з найпотужніших і найрозгалуженіших мереж магістральних газогонів у світі. Отримав кримінальну справу і чкурнув з України", – заявив він.

Кочетков нагадав, що Макогон тепер подає позов проти ОГТСУ й намагається через суд одержати премію за 2021 рік. Про це з посиланням на судовий реєстр писало у квітні видання "НафтоРинок".

"Бідося жаліється, що недоотримала 10,5 млн грн (125,35% від річного посадового окладу). Тобто на місяць він отримував близько 700 тис. грн, і цього йому, вочевидь, було замало. Тож якщо натрапите у стрічці на чергові повчання, як нашій країні жити, від новоспеченого діаспорянина, запитайте в нього: "А що по премії?" І головне: "Коли чекати в Україні?" – резюмував політичний експерт.

Контекст:

Про те, що Макогон тривалий час перебуває за кордоном, уникаючи в такий спосіб розслідування правоохоронців, у квітні 2024 року писав у своєму Facebook журналіст Володимир Горковенко. "НафтоРинок" надіслав журналістський запит у ДБР, але в установлений строк не дістав відповіді.