Політолог Олещук: Пєсков і Порошенко озвучують однакові заяви щодо дій України на міжнародній арені

Політолог підкреслив, що Порошенко озвучує ті самі тези, що й Пєсков, але після нього
Фото: pravda.com.ua

Український політолог Петро Олещук проаналізував останні заяви прессекретаря президента країни-агресора РФ Володимира Путіна Дмитра Пєскова і п'ятого президента України, а нині народного депутата й лідера партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка і заявив, що вони використовують однакову риторику. Про це політичний експерт написав 12 червня у своєму Facebook.

"Нещодавно прессекретар Путіна [Дмитро] Пєсков і "не прессекретар" (наскільки мені зараз відомо) Путіна Порошенко озвучують однакові заяви щодо дій України на міжнародній арені. Там, власне, є ціла "методичка", яку зараз інтенсивно просувають росіяни. І "погані", і "хороші", і не росіяни. Про те, як "усе для України погано". У червні відбуваються дві значущі події світового рівня для України. Конференція з відновлення в Берліні проходить зараз. Саміт миру у Швейцарії відбудеться за кілька днів. І там, і там – мова про допомогу світу Україні. І першу, і другу Пєсков і Порошенко оцінили як "нульову" та "порожню", – написав експерт.

Він підкреслив, що Порошенко озвучує ті самі тези, що й Пєсков, але після нього.

"Спочатку прессекретар Путіна дав оцінку саміту миру: "Саммит по Украине в Швейцарии будет пустым мероприятием". Потім його український "побратим" Петро Олексійович додав: "Уже було три інвестиційні конференції для України, незабаром буде ще одна в Берліні. Але за цей час інвестицій надійшло аж нуль. Під це ніхто не приїхав і не приїде". Звісно, цікаво, коли "ніким" називають провідних політиків Європи. Наприклад, віцеканцлера Німеччини Роберта Габека", – зазначив Олещук.

За його оцінкою, обидва спікери використовують однакові звороти й метафори. 

"Складається враження, що Порошенко просто відпрацьовує кремлівську методичку, говорячи в унісон із Пєсковим. Дивно, що війна Росії проти України не відбила в українського політика бажання підігрувати Путіну. Ми, звісно, усі пам'ятаємо і про "жму руку, обіймаю", і про загадкові грошові виплати від проросійського уряду [Угорщини Віктора] Орбана, які він отримував не так давно. Але що це, привід працювати в рамках російської схеми й парадигми?" – вказав експерт.

На думку політолога, станом на сьогодні можна знайти інші приводи для критики, котрі не будуть перетинатися з темами, які відпрацьовують зараз вороги України.

"На жаль, проблем у нас зараз дуже багато. І соціальних, і економічних. Навіщо лізти в зовнішньополітичну сферу, де ми маємо бути згуртовані? Скоро вже просто почнеш губитися, де "російський ворог" Пєсков, а де "український опозиціонер" Порошенко. Чи "українські опозиціонери" Пєсков і Порошенко? Чи "російські вороги"?" – написав Олещук.