Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за скаргою Медведчука на журналістів, що знімали його приліт із Москви

Медведчук регулярно відвідує Москву як представник України з питання звільнення заручників
Фото: EPA

Лідер руху "Український вибір" Віктор Медведчук стверджує, що знімальна група програми "Схеми" порушила його право на недоторканність приватного життя. У редакції вважають кримінальне провадження тиском із боку політика.

Головне управління Національної поліції України в Києві на вимогу Печерського районного суду столиці почало кримінальне провадження за скаргою адвоката лідера руху "Український вибір" Віктора Медведчука щодо журналістів програми "Схеми" (спільний проект "Радіо Свобода" і телеканала "UA:Перший"). Про це "Радіо Свобода" повідомили в прес-службі поліції Києва.

Розслідують відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 182 Кримінального кодексу України (порушення недоторканності приватного життя), заявили у столичному головному управлінні.

1 грудня 2017 року Печерський суд зобов'язав поліцію розпочати кримінальне провадження щодо журналістів, які знімали приліт Медведчука на приватному літаку з Москви.

Автор і ведуча програми "Схеми" Наталія Седлецька написала у Facebook, що початок кримінального провадження є "невдалою спробою банального тиску на редакцію".

"Зараз ми у правовий спосіб домагаємося кримінальної відповідальності для охоронців самого Медведчука, які здійснили фізичний напад на нашу знімальну групу поблизу аеропорту Київ, перешкодивши їхній законній журналістській діяльності. Одному з охоронців Нацполіція Києва вже вручила підозру. Очевидно, будь-що "завести справу" на наших журналістів – це такий крок Медведчука у відповідь", – зазначила Седлецька.

За її словами, Медведчук – особа публічна, офіційно уповноважена державою брати участь у переговорному процесі зі звільнення заручників, отже, його поїздку в Москву і назад не можна вважати приватною справою.

"Схеми" повідомляли, що Медведчук – єдина людина в країні, якій влада дозволяє прямі перельоти у РФ під приводом участі в переговорному процесі, однак він іноді возить у Москву бізнесменів і депутатів, які не мають стосунку до звільнення заручників.

7 листопада 2017 року журналіст Михайло Ткач повідомив, що охорона Медведчука перешкоджала роботі знімальної групи "Радіо Свобода" в аеропорту Київ. Авто знімальної групи з реєстратором заблокували, щоб перешкодити зняти приліт літака з Росії і вихід Медведчука з термінала.

Журналісти опублікували відео інциденту, а також саме розслідування.

За фактом перешкоджання роботі знімальної групи відкрито кримінальне провадження.