Полк Калиновського започаткував громадський рух "Калиновці" і звернувся до всіх білорусів із закликом долучатися до лав

Полк імені Кастуся Калиновського сьогодні – військово-громадський проєкт,
який хоче звільнити Білорусь від російської окупації та режиму Лукашенка, кажуть у підрозділі
Фото: Полк Каліноўскага / Telegram

Представники білоруського підрозділу полк імені Кастуся Калиновського, який воює на боці України, бачать потребу в посиленні бойового та політичного складників білоруського національного визвольного руху і створюють громадський рух "Калиновці". Про це у пресцентрі підрозділу повідомили видання "ГОРДОН"

"Полк імені Кастуся Калиновського сьогодні – це вже військово-громадський проєкт, що об'єднує білоруських добровольців, які брали участь у бойових діях в Україні або їх забезпеченні, незалежно від приналежності до військових частин ЗСУ та громадянства, поділяють його місію: "Протидія російській агресії та визволення Білорусі!" – ідеться у повідомленні. 

Колишній командир полку, один із засновників руху "Калиновці" Денис Прохоров із позивним Кит зазначив, що створення цього руху на базі ПКК дасть змогу залучити ширші верстви білоруського суспільства та представників демократичних сил до активного спротиву режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка в Білорусі.


Стратегічною метою створення руху "Калиновці" є поєднання можливостей і ресурсів білоруських парамілітарних, мілітарних і громадських об'єднань та ініціатив, а також представників білоруських демократичних сил, задля відновлення демократичного ладу й конституційного порядку в Республіці Білорусь.
 Тактичною метою є посилення технічного та мобілізаційного забезпечення полку завдяки поєднанню можливостей білорусів.

Завдання руху "Калиновці" такі:


  1. Створення умов та координація проєктів із довійськової підготовки білорусів, які становлять потенційний мобілізаційний ресурс для ПКК і майбутньої білоруської визвольної армії.

  2. Координація роботи представників ПКК в інституціональних політичних організаціях білоруських демократичних сил.

  3. Організація реабілітації та забезпечення підтримки ветеранів і бійців ПКК у європейських країнах.

  4. Створення проєктів із технічного оснащення ПКК сучасними видами озброєнь.


Прохоров звернувся до всіх білорусів із закликом долучатися до лав руху "Калиновці" та полку імені Кастуся Калиновського. 


Політичний представник полку Дмитро Щегельський зазначив, що за останній рік політична роль полку Калиновського та білоруських добровольців серед білорусів значно зросла. Зокрема, на виборах до Координаційної ради білоруської опозиції добровольці отримали своїх представників фактично в усіх фракціях.

Окрім того, у складі полку імені Кастуся Калиновського створили підрозділи БПЛА, а щоб забезпечити їх дронами, під егідою руху "Калиновці" створюють проєкт "Білоруський дрон". Його мета – комплексна система: "виробництво БПЛА – фахова підготовка пілотів – застосування апаратів у бойових умовах". Серед завдань проєкту, зокрема, – розроблення та власне виробництво безпілотних комплексів. Зараз уже є перші екземпляри, які продемонстрували досить успішні результати в бойових умовах, кажуть у полку.

Контекст:

За даними заступника командира полку Кастуся Калиновського Вадима Кабанчука, із 24 лютого 2022 року в лави ЗСУ було залучено понад 1 тис. білорусів.
 У березні 2022 року було створено білоруський підрозділ – полк імені Кастуся Калиновського, який став найбільшим національним підрозділом у лавах ЗСУ.


Підрозділ брав участь у боях у Київській (Ірпінь та Буча), Харківській (Куп'янськ), Луганській (Сєвєродонецьк, Лисичанск), Донецькій (Бахмут), Миколаївській та Херсонській областях. Приблизно 60 білоруських добровольців загинули за волю України і свободу Білорусі.