Польські прикордонники розповіли подробиці затримання Усика в аеропорту Кракова

Прикордонник підтвердив, що на українця наділи наручники
Скріншот: Жан Беленюк / Telegram

Спікер Карпатського відділу прикордонної служби Польщі Яцек Міхаловський 18 вересня прокоментував "Укрінформу" тимчасове затримання українського боксера Олександра Усика та представника його команди в аеропорту Кракова.

За його словами, справа стосувалася двох громадян України.

"Один із них не був допущений на рейс, а інший сказав, що без нього не полетить", – пояснив він.

У підсумку перевізник не допустив обох на рейс "Краків – Салоніки". Усик із колегою втратили статус пасажирів, але не захотіли покинути зону посадки, сказав посадовець прикордонної служби.

"Це спричинило затримку з вильотом літака. Вони не реагували на прохання працівників перевізника про залишення цієї зони, тож, згідно з процедурою, було викликано прикордонників з групи спецреагування", – зазначив він.

Міхаловський додав, що на одного з українців наділи наручники.

"Але це був превентивний захід, щоб лише довести його до службового приміщення, де його відразу ж було розкуто. Чоловіки не чинили опір, але були у збудженому стані", – прокоментував представник Польщі.

Речниця краківського аеропорту "Баліце" Наталія Вінсе повідомила "Укрінформу", що після цього інциденту український боксер разом із супровідною особою покинули аеропорт і більше туди не поверталися.

Контекст:

Усик – чемпіон світу з боксу в суперважкій вазі за версіями WBA, WBC, WBO. Він – посол платформи United24, завдяки якій збирають кошти на допомогу українській армії та цивільним, а також на відновлення міст.

Увечері 17 вересня український борець і народний депутат від "Слуги народу" Жан Беленюк повідомив, що Усика затримали в аеропорту Кракова. За яких обставин це сталося, поки невідомо, але дружина боксера Катерина Усик розповіла, що з ним усе гаразд.

Згодом у МЗС поінформували, що до Усика виїхав генконсул, дипломату доручили висловити протест та обурення таким ставленням до українського спортсмена. Опівночі президент України Володимир Зеленський повідомив, що Усика вже відпустили.

Польський промоутер Анджей Василевський написав в Х, що служби аеропорту не хотіли пускати в літак одного із членів команди спортсмена, Усик заявив, що без товариша теж не полетить, і його затримали. Як пише Przegląd Sportowy Onet, цю інформацію Василевському надав промоутер Усика Олександр Красюк.

Уночі 18 вересня в Instagram Stories Усик назвав події у Кракові непорозумінням і заявив, що в нього вже "все добре".