Порошенко підписав річну програму співробітництва України з НАТО

Порошенко сподівається, що на грудневому саміті НАТО розглянуть питання про план дій щодо членства України
Фото: ЕРА

Уже сьогодні Україна фактично є східним флангом Північноатлантичного альянсу і готова розпочати виконання плану дій щодо членства в НАТО. Про це заявив президент Петро Порошенко.

Президент України Петро Порошенко повідомив про підписання чергової річної програми співпраці країни з НАТО і заявив, що в України немає альтернативи партнерства з Альянсом. Про це глава держави написав 4 квітня у Facebook.

"Україна високо цінує солідарність Альянсу з Україною і незмінну підтримку нашої держави перед лицем агресії Росії. Сьогодні, коли російський агресор цинічно і зухвало порушує норми та правила, встановлені у світі, рух до НАТО залишається безальтернативним напрямком для України, її захисту та збереження територіальної цілісності", – зазначив президент.

За його словами, українську армію поважають і в регіоні, і в усьому світі.

"Уже сьогодні ми фактично є східним флангом Альянсу. І по озброєнню, і по досвіду, і по стандартах. Уже сьогодні ми готові взяти на себе довгоочікувані зобов'язання і розпочати виконання плану дій щодо членства в НАТО", – заявив Порошенко.

Він висловив сподівання, що під час саміту НАТО в Лондоні, який заплановано на грудень, союзники "розпочнуть практичну дискусію про надання нашій державі ПДЧ".

"Ми не плануємо зупинятися. Ми будемо впевнено рухатися далі. Альтернативи НАТО та ЄС для України немає", – додав президент України.

Річна національна програма визначає пріоритетні завдання співробітництва України з НАТО.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. Наприкінці 2014 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики "позаблоковості".

Згідно з військовою доктриною України, ухваленою у 2015 році, поглиблення співробітництва з НАТО та досягнення до 2020 року повної сумісності Збройних сил України з арміями країн – членів НАТО є пріоритетним завданням.

7 лютого 2019 року український парламент ухвалив законопроект про внесення в Конституцію положення про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському союзі та Організації Північноатлантичного договору. 19 лютого документ підписав президент Порошенко.

3 квітня генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО активізує підтримку своїх близьких партнерів – Грузії та України.