Порошенко повідомив про зустріч із Блінкеном. Багато хто сприйняв, що вона була особистою, але це не так

Подання інформації про бесіду Порошенка (на фото) з Блінкеном розкритикували
Фото: ЕРА
П'ятий президент України Петро Порошенко 6 травня повідомив у Facebook, що зустрівся з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, його заступницею з політичних справ Вікторією Нуланд і помічником у справах Європи та Євразії Філіпом Рікером.

"Радий новій зустрічі з державним секретарем США Ентоні Блінкеном, пані Нуланд і паном Рікером, чудовою "українською командою" нової американської адміністрації", – написав він і розповів, що передав "теплі вітання другу України" президентові США Джо Байдену.

У первісному повідомленні не уточнювали, за яких обставин відбулася бесіда Порошенка з Блінкеном. Публікацію на сторінці п'ятого президента ілюстрували знімком їхньої особистої зустрічі, що відбулася 2015 року.

Тексти аналогічного змісту опублікували в Telegram-каналі Порошенка. Там про те, що зустріч не була особистою, не вказано.

Колаж: Петро Порошенко / Telegram

За підсумками зустрічі на Facebook-сторінці Порошенка був стрім, який назвали так: "Петро Порошенко зустрівся з держсекретарем США Ентоні Блінекном". В описі до трансляції не уточнюють, що на зустрічі з американською делегацією був не тільки експрезидент. Зате зазначено, що розмова тривала понад годину.

На сайті "Євросолідарності" оприлюднили більший реліз. Там (наприкінці публікації) згадано, що Порошенко розмовляв із Блінкеном у межах зустрічі держсекретаря США з головами фракцій Верховної Ради.

У Facebook Порошенка за годину після публікації повідомлення (видно в історії змін) пост було відредаговано: туди додали абзац, що бесіда відбулася в межах зустрічі з нардепами.

Текст поста до того, як його відредагували. Скріншот: Петро Порошенко / Facebook

Зустріч відбулася вранці, у другій половині дня сам Блінкен у Twitter опублікував фото заходу. Там видно, що у зустрічі взяли участь спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко, співголова "Опозиційної платформи – За життя" Юрій Бойко, заступник голови партії "Голос", нардеп від цієї політсили Андрій Осадчук і Порошенко.

Багато хто, зокрема ЗМІ, з повідомлення зробили висновок: зустріч була особистою. Зокрема, видання Dsnews.ua написало, що Блінкен перед переговорами з чинним президентом Володимиром Зеленським "провів зустріч із Порошенком".

Подання інформації про бесіду Порошенка з Блінкеном розкритикували в мережі.

Нардеп від "Слуги народу" Богдан Яременко у Facebook звинуватив пресслужбу "Євросолідарності" у створенні фейка.

"Ну, і якщо вже зовсім на чистоту, то за підтримки партії "Європейська солідарність" відбувся візит в Україну держсекретаря США Блінкена, запланований президентом Порошенком ще у 2015 році", – зіронізував він і підкреслив, що це була зустріч із головами фракцій.

"Мало того: візит відбувся завдяки фінансовій допомозі Roshen", – додав у коментарях його колега по фракції Михайло Радуцький.

Анонімний Telegram-канал "Тайны депутата" зробив висновок, що групове фото було невигідним Порошенку.

Нардеп від "Слуги народу" Віталій Безгін знайшов, коли на сторінці Порошенка у Twitter публікували це фото вперше.

Контекст:

До Києва Блінкен прибув 5 травня. Це перший візит Блінкена до України як держсекретаря.

Для Нуланд, яку 29 квітня затвердили на посаді заступника держсекретаря США з політичних питань, ця поїздка теж буде першим візитом в Україну на цій посаді. Вона – одна з головних американських дипломатів і політиків, що відповідали за підтримку України під час подій на Євромайдані і в подальшому жорсткому воєнному протистоянні з Росією.

Блінкен виступає за надання Україні військової допомоги і сприяння в боротьбі з корупцією. Дід Блінкена Моріс народився в Києві, коли місто було частиною Російської імперії, і переїхав до США.