Порошенко скуповує голоси під виглядом роздавання матеріальної допомоги за програмою "Турбота" – "Наші гроші"

"Наші гроші" від імені місцевої влади поспілкувалися з людьми, які отримали матеріальну допомогу за програмою "Турбота"
Фото: bihus.info

За даними журналістів програми "Наші гроші з Денисом Бігусом", бюджетникам у низці областей України видають матеріальну допомогу за спрощеною процедурою і закликають голосувати за чинного президента України Петра Порошенка. В Адміністрації Президента журналістам заявили, що глава держави не підкуповує виборців.

У місцевих бюджетах на 2019 рік у кількох регіонах України підвищили суми на надання адресної допомоги населенню за програмою "Турбота", ідеться в розслідуванні програми "Наші гроші з Денисом Бігусом", опублікованої у YouTube 25 березня.

Журналісти вважають, що ці кошти фактично використовують для підкупу виборців на користь чинного президента Петра Порошенка.

Зокрема, за даними журналістів, на початку лютого 2019 року Дніпровська міська рада виділила додаткові 140 млн грн на допомогу жителям міста, які перебувають у складних життєвих обставинах, і порівняно з минулими роками сума на матеріальну допомогу зросла майже в 10 разів.

"Вона повинна була йти на непрямий підкуп бюджетників. Чому – тому що буквально за декілька днів до цього ми зазняли, як у міській раді, просто у приміщенні, де відбуваються сесії, збирають бюджетників і агітують їх за чинного президента", – заявив голова організації "Громадський контроль" Артем Романюков.

За даними активістів, бюджетникам і далі видають матеріальну допомогу за спрощеною процедурою – просять заповнювати заяви "заднім числом".

Черги на отримання матдопомоги на початку 2019 року було зафіксовано також в Одеській та Миколаївській областях. Там роздавали по 1 тис. грн за спрощеною процедурою.

У Херсоні бюджет на програму "Турбота" зріс у 2,5 раза, у Києві – у 5 разів.

Журналісти зазначають, що "безпрецедентну суму" – приблизно 9 млн – заклали цього року у Василькові Київської області, що на 30% більше, ніж у Полтаві.

"Цих коштів достатньо, щоб роздати по 1 тис. грн кожному четвертому васильківцю. За фактом підкупу виборців по програмі "Турбота" у Василькові зараз розслідує кримінальну справу поліція", – пише Bihus.info.

Деякі з жителів розповіли журналістам, що про можливість отримати гроші дізналися під час передвиборчих соцопитувань.

На початку березня розслідувачі поспілкувалися із цими людьми телефоном від імені представників міськвиконкому. На запитання, за кого вони голосуватимуть на виборах, більшість відповідала фразою: "Як і домовлялися", що може свідчити про підкуп. Один житель Василькова озвучив також ім'я конкретного кандидата – Петра Порошенка.

В Адміністрації Президента України на запит журналістів відповіли, що глава держави не причетний до підкупу виборців за бюджетні кошти.

11 березня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що в Україні розслідують низку кримінальних проваджень у зв'язку з використанням адміністративного ресурсу для підкупу виборців. За словами глави МВС, ідеться про так звані сітки. "Один зі штабів провладної команди наймає агітаторів, агітатори вибирають 100 людей, як правило, найбідніших, ідуть до цих 100 людей у квартири, запитують: "А ви готові підтримати нашого кандидата?" Ось ми готові вам допомогти. Із них, із цих 100 осіб, 30 кажуть: "Так, ми готові"... Цих людей записують у списочок", – розповів Аваков.

В інтерв'ю ZN.UA, опублікованому 22 лютого, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що українські правоохоронці розслідують створення "сіток" підкупу виборців представниками виборчого штабу президента України Петра Порошенка. За словами Авакова, "обсяг ресурсів під таку схему оцінюють до 1,5 млрд грн", і кошти залучають із державного бюджету України.

Вибори президента в Україні призначено на 31 березня 2019 року. 8 березня Центрвиборчком затвердив список із 39 кандидатів у президенти.