Порошенко: Складається враження, що Зеленському Медведчук був потрібен для інформаційної атаки не стільки на ОПЗЖ і Росію, скільки на мене

Порошенко: Тисячі людей перебували на той час у російському полоні. Щоб їх звільнити, я готовий був мати справу хоч із чортом лисим
Фото: eurosolidarity.org
П'ятий президент України і нардеп від "Європейської солідарності" Петро Порошенко сказав, що свідомо 2014 року погодився, щоб у переговорах щодо врегулювання конфлікту на Донбасі брав участь нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук. Порошенко вважає, що президент Володимир Зеленський і його офіс використовують ситуацію із введенням санкцій проти Медведчука, щоб дискредитувати "Євросолідарність" і його самого.

П'ятий президент України і нардеп від "Європейської солідарності" Петро Порошенко звинуватив Офіс президента і главу держави Володимира Зеленського в кампанії щодо дискредитації його партії.

Про це він заявив у відеокоментарі, опублікованому у Facebook.

Порошенко вважає, що ОП супроводжує "брудною політичною кампанією" проти його партії резонансні рішення Ради національної безпеки і оборони України.

"Складається враження, що Зеленському [нардеп від "Опозиційної платформи – За життя" Віктор] Медведчук був потрібен для інформаційної атаки не стільки на ОПЗЖ і Росію, скільки на "Євросолідарність" і на мене особисто. Псевдосенсацію вони намагаються роздути із загальновідомих фактів. [...] Улітку 2014-го, коли припинили роботу посольства в рамках нормандського формату, на роль комунікатора між Києвом і Москвою визначили Медведчука. Чому я на це свідомо погодився, розуміючи власні політико-репутаційні ризики? Правда ж, не так важко передбачити, що в майбутньому мені спробують виставити за це рахунок? Та тому що тисячі людей перебували на той час у російському полоні в якості заручників Кремля. Щоб їх звільнити, я готовий був мати справу хоч із чортом лисим", – заявив він.

П'ятий президент сказав, що "мати справу" в тому випадку означало виходити із зони комфорту.

"Зустрічатися. Розмовляти по телефону: будь то Медведчук, чи [представник Росії на переговорах щодо Донбасу Борис] Гризлов, чи [експомічник президента РФ Владислав] Сурков, чи [президент РФ Володимир] Путін. І не завжди, згідно з "лисячим правилом" дипломатії, говорити їм те, що ти про них насправді думаєш. Бо якщо ти щиро хочеш звільнити людей, бесіду точно не починатимеш із того, щоб послати співрозмовника під три чорти. Чого ж тоді дзвонив?" – пояснив Порошенко.

Медведчук у своєму інтерв'ю ВВС говорив про часті зустрічі з Порошенком за час його президентської каденції. Зустрічі відбувалися в будинку Порошенка. Між політиками були суто ділові стосунки, пов'язані з обміном полоненими на Донбасі, сказав депутат.

Рада нацбезпеки і оборони України 19 лютого вирішила ввести санкції проти 19 юридичних осіб та вісьмох фізосіб: п'яти громадян Росії (за даними ЗМІ, це менеджери активів сім'ї Медведчука) і трьох українців – самого Медведчука, Марченко і Наталії Лавренюк, яку ЗМІ називали цивільною дружиною нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака.

Обмеження вирішили застосувати до цих осіб на підставі розслідування СБУ за статтею про фінансування тероризму. Санкції вводять на три роки, вони стосуються всього майна, яке контролює Медведчук, повідомляли в Раді нацбезпеки. Зеленський 19 лютого ввів у дію рішення РНБО.

Також Рада нацбезпеки доручила повернути в держвласність нафтопродуктопровід "Самара – Західний напрямок". Нафтопродуктопровід експлуатує компанія "Прикарпатзахідтранс". Із Медведчуком її пов'язували "Економічна правда", LIGA.net і екснардеп Сергій Лещенко. Сам політик зв'язок із цією компанією заперечував.

В ОПЗЖ назвали обмеження "репресіями і знищенням української демократії".

2 лютого Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти Козака і належних йому телеканалів. Санкції передбачають позбавлення ліцензії "112 Україна", ZIK і NewsOne, їм наказано припинити мовлення, всю легальну діяльність медіакомпаній припиняють терміном на п'ять років. Провайдери відразу ж почали блокувати телеканали, а ті зробили спільну заяву про "політичну розправу" і пообіцяли боротися "за своє право мовити для українців".