Порошенко: Україна стала першою країною у світі, яка диверсифікувала постачання ядерного палива

Порошенко: Десятки років агентура ФСБ і російське лобі у високих кабінетах гальмували проект диверсифікації палива

Фото: president.gov.ua

Стратегічним кроком у питанні звільнення від "російського шантажу" має стати забезпечення українських атомних електростанцій ядерним паливом власного виробництва, заявив президент України Петро Порошенко.

Україна стала першою країною у світі, яка здійснила диверсифікацію постачань ядерного палива, написав 18 березня у Facebook президент України Петро Порошенко.

"Гарантом енергетичної безпеки та розвитку економіки України є, без перебільшення, атомна енергетика. Десятки років агентура ФСБ і російське лобі у високих кабінетах гальмували проект диверсифікації палива, а влада [екс-президента Віктора] Януковича практично поховала його. Тепер завдяки співпраці з компанією Westinghouse Україна стала першою країною у світі, яка здійснила диверсифікацію постачань ядерного палива. Наступним стратегічним кроком у питанні постачання палива має стати забезпечення українських АЕС ядерним паливом власного виробництва", – заявив Порошенко під час робочого візиту на Хмельниччину.

За його словами, ще одним кроком зі "звільнення від російського шантажу" має стати будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива для українських атомних електростанцій, створення енергетичного мосту "Україна – ЄС", а також добудова третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.

"Ми доб’ємося енергетичної незалежності України, до якої ми з вами вже зробили суттєві кроки. Наша потужна і безпечна атомна енергетика вийде на нові технологічні та економічні рубежі", – додав глава держави.

У серпні 2016 року Україна домовилася з американською компанією Westinghouse про будівництво заводу з виробництва палива для ядерних реакторів.

У січні 2018-го Національна атомна енергогенерувальна компанія "Енергоатом" підписала контракт із Westinghouse Electric про постачання ядерного палива до 2025 року.

Наразі в Україні діє чотири атомні електростанції: Запорізька, Рівненська, Хмельницька та Южно-Українська.