Порошенко виступив проти ідеї переходу України до парламентської республіки з канцлером

Порошенко: Окремі кандидати пропонують повернення до авторитаризму
Фото: president.gov.ua

У червні 2018 року лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко запропонувала українцям обговорити парламентську форму правління "канцлерського типу". Президент України Петро Порошенко вважає, що такі заяви свідчать про прагнення до одноосібної влади.

Президент Петро Порошенко розкритикував пропозицію перетворити Україну на парламентську республіку з канцлером на чолі держави. Про це він сказав 29 січня на форумі "Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом", передає кореспондент видання "ГОРДОН".

У червні 2018 року з такою ідеєю виступила лідер "Батьківщини", кандидат у президенти України Юлія Тимошенко. За її словами, парламентська форма правління довела свою ефективність у країнах із високим рівнем життя.

"Окремі кандидати пропонують повернення до авторитаризму. Хтось говорить про це прямо. А хтось свою мрію про одноосібну владу камуфлює в екзотичний проект так званої парламентської республіки канцлерського типу. З необмеженими повноваженнями канцлера і, по суті, однопартійним парламентом", – заявив глава держави.

Україна є унітарною парламентсько-президентською республікою.

Сьогодні Порошенко заявив, що балотуватиметься на другий строк.

Вибори президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

За даними опитування фонду "Демократичні ініціативи", озвученими 28 грудня 2018 року, серед тих, хто готовий брати участь у виборах президента, найвищий рейтинг у Тимошенко – 16%. У Порошенка – 13,8%, він на другому місці.