Порошенко подав до Ради законопроект про антикорупційний суд

Порошенко заявляв про готовність подати до Ради розроблений групою експертів законопроект про антикорупційний суд

Фото: EPA

Законопроект президента України Петра Порошенка про антикорупційний суд позначено як невідкладний.

Президент України Петро Порошенко 22 грудня подав до парламенту законопроект №7440  "Про Вищий антикорупційний суд", ідеться на сайті Верховної Ради.

Також президент подав законопроект №7441 "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" унаслідок ухвалення закону України "Про Вищий антикорупційний суд".

Документи позначено президентом як невідкладні, однак текстів законопроектів на сайті парламенту поки немає.

Створення Спеціалізованого антикорупційного суду є одним із зобов'язань, які Україна взяла на себе перед своїми міжнародними партнерами – Європейським союзом та Міжнародним валютним фондом.

Зараз справи, які розслідує Національне антикорупційне бюро, розглядає Солом'янський районний суд, оскільки саме в цьому районі розташоване відомство. Директор НАБУ Артем Ситник заявляв, що суди часто затягують справи бюро.

9 жовтня Венеціанська комісія опублікувала повний текст висновку за українськими законопроектами №6011 (авторства віце-спікера Оксани Сироїд (позафракційна), нардепів Єгора Соболєва ("Самопоміч"), Івана Крулька ("Батьківщина"), Сергія Лещенка, Світлани Заліщук та Мустафи Найєма (Блок Петра Порошенка) і №6529 (представника БПП Сергія Алексєєва) про створення антикорупційних судів в Україні.

Експерти не підтримали запровадження розгалуженої системи антикорупційних палат, що було передбачено в законопроекті №6529. Зараз цей документ відкликано. У комісії також розкритикували низку положень законопроекту №6011, звернувши увагу на неприпустимість політизації процесу призначення суддів та необхідність дотримання Конституції під час процедур відбору.

17 листопада комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя рекомендував парламенту повернути депутатський законопроект №6011 про створення антикорупційного суду його ініціаторам.

21 грудня Верховна Рада відкликала законопроект №6011, давши можливість Порошенкові подати свій проект закону.

22 грудня Порошенко заявляв, що готовий подати до парламенту підготовлений групою експертів законопроект про антикорупційний суд.