Порошенко заявив, що Росію буде "повністю знищено", якщо вона не виконає рішення міжнародних судів

Порошенко прогнозує крах Росії
Фото: president.gov.ua

Прикладами порушення Росією міжнародного права президент України Петро Порошенко назвав анексію Криму і агресію на Донбасі, де було збито пасажирський літак "Малайзійських авіаліній" рейсу МН17.

Президент України Петро Порошенко заявив 1 березня виданню Financial Times, що невиконання Росією рішень міжнародних судів загрожує їй "повним знищенням". Інтерв'ю опубліковано 6 березня.

В українського президента запитали, що буде, якщо російська компанія "Газпром" не стане виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, який виграв НАК "Нафтогаз України".

Порошенко відповів, що в такому разі Росія не зможе бути надійним постачальником енергоресурсів.

Він також перелічив випадки, коли РФ порушує міжнародне право: анексія Криму й агресія на Донбасі, де було збито літак "Малайзійських авіаліній".

На думку Порошенка, якщо Росія не дотримується закону і не дотримується рішення суду, то її в підсумку "буде повністю знищено".

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив позов "Нафтогазу" до "Газпрому" про недостатні обсяги транзиту. НАК домоглася компенсації в сумі $4,63 млрд. За підсумками двох арбітражних проваджень у Стокгольмі "Газпром" має виплатити $2,56 млрд на користь "Нафтогазу".

1 березня стало відомо, що "Газпром" отримав гроші від "Нафтогазу України" в рахунок оплати березневих постачань газу, але повернув їх НАК. У російській компанії також заявили, що не будуть постачати газ в Україну.

У "Нафтогазі" розцінили це як порушення грудневого рішення Стокгольмського арбітражу за контрактом на постачання газу і заявили, що мають намір вимагати від "Газпрому" компенсації збитків.

2 березня голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що компанія змушена розпочати процедуру розірвання контрактів із НАК "Нафтогаз України" через Стокгольмський арбітраж. Він звинуватив суд у "подвійних стандартах".

"Нафтогаз" із метою економії газу ініціював акцію #Прикрути, до якої приєднався президент України Петро Порошенко. 3 березня він заявив, що дефіцит газопостачання в Україні ліквідовано.

Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв повідомив, що рішення арбітражу за контрактом на постачання газу компанія вже оскаржила, а щодо розгляду про транзит апеляцію буде подано до кінця березня.