Порошенко затвердив санкції проти російських банків

Порошенко запровадив санкції проти банків на один рік
Фото: president.gov.ua

Згідно з підписаним президентом України Петром Порошенком рішенням, санкції поширюються на "Сбербанк", "Промінвестбанк", ВТБ, "БМ Банк" і VS Bank.

Президент України Петро Порошенко увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) щодо санкцій проти російських банків.

Про це повідомляє прес-служба президента.

Санкції строком на один рік запроваджено щодо "Сбербанка", "Промінвестбанку", ВТБ, "БМ Банка" і VS Bank, щоб не допустити виведення капіталу за межі України.

Кабінет Міністрів і Національний банк України мають реалізувати санкції та відстежувати їхню ефективність. Також вони повинні заборонити державним підприємствам, відомствам і організаціям, які принаймні частково належать Україні, розміщувати кошти в зазначених банках.

Міністерство закордонних справ України повинно поінформувати про запровадження санкцій органи Європейського союзу і США, а також "порушити перед ними питання про застосування аналогічних санкцій" проти цих банків.

Контролювати виконання рішення буде секретар РНБО Олександр Турчинов.

7 березня "Сбербанк России" заявив, що почав обслуговувати у своїх відділеннях клієнтів з паспортами так званих "ДНР" і "ЛНР". Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков закликав НБУ негайно запровадити санкції проти російського банку.

Того ж дня в НБУ заявили, що в разі підтвердження інформації про готовність "Сбербанка России" обслуговувати власників паспортів "ДНР" і "ЛНР", вони будуть ініціювати перед РНБО питання про застосування санкцій до дочірнього банку "Сбербанка России" – ПАТ "Сбербанк".

9 березня у ПАТ "Сбербанк" заявили, що не обслуговують фізичних і юридичних осіб із документами, виданими на окупованих територіях Донбасу.

13 березня в Києві націоналісти замурували вхід до головного офісу російського "Сбербанка", вимагаючи припинити діяльність установи на території України.

15 березня РНБО доручила Нацбанку і СБУ проаналізувати діяльність банків, у капіталі яких є частка держбанків РФ. Увечері того ж дня НБУ запропонував запровадити санкції проти п'яти банків.