Портников про вирок Януковичу: Це важливий фактор стримування для вчинення таких злочинів у майбутньому

Портников: З огляду на те, що ми живемо в демократичній країні, ще буде маса касацій та звернення в Європейський суд із прав людини
Фото: Виталий Портников / Facebook

Ухвалений українським судом вирок екс-президенту України Вікторові Януковичу – це важливий прецедент для розуміння людьми при владі своєї відповідальності перед країною, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" політичний оглядач Віталій Портников.

Заочний вирок екс-президенту України Вікторові Януковичу, що передбачає 13 років позбавлення волі за вчинення державної зради і пособництво у веденні агресивної війни, стане фактором стримування для скоєння таких злочинів українською владою в майбутньому. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив політичний оглядач Віталій Портников.

"Вирок Януковичу – символічний акт засудження людини, яка ще зовсім недавно була першою особою держави. Для самого державного будівництва та розуміння людьми при владі своєї відповідальності перед країною це важливий прецедент. Тому що хтось може і встигнути втекти в іншу країну, а хтось – ні. У будь-якому разі це важливий фактор стримування для вчинення таких злочинів у майбутньому – державної зради, спроб зберегти владу через розстріли власних співгромадян тощо. Це, до речі, може стати предметом нових судових розглядів. Хай там як, поки що Янукович уникнув будь-якого покарання. Він зберіг більшу частину грошей, Росія на сьогодні не збирається його видавати. Тобто поки ми бачимо акт заочного правосуддя. Покарання осіб за злочини проти власного народу відбувається тільки тоді, коли вони починають його відбувати", – зазначив Портников.

Він підкреслив, що покарати мають не тільки Януковича.

"Думаю, активісти Майдану хотіли б притягнення до відповідальності реального Януковича, а не його тіні. Заочне правосуддя, звичайно, має масу недоліків порівняно з правосуддям очним. У такому разі, наприклад, немає можливості для прямого судового спілкування з обвинуваченим. Хай там як, я вважаю, що осіб, винних у державній зраді і злочинах проти своїх співгромадян, має бути реально покарано, а не заочно. І це стосується не тільки Януковича. Вирок, до речі, ще не набув чинності. А з огляду на те, що ми живемо в демократичній країні, ще буде маса касацій та звернення в Європейський суд із прав людини. І це стане важливим випробуванням для оцінки якості українського правосуддя", – сказав Портников.

24 січня Оболонський райсуд визнав Януковича винним у вчиненні державної зради та пособництві у веденні агресивної війни. Суд зняв з екс-президента обвинувачення в умисних діях, спрямованих на зміну кордонів України.

Екс-президент не брав участі у процесі. Після втечі з України в лютому 2014 року він проживає в Росії.

Обвинувачення просило суд визнати Януковича винним і засудити до 15 років позбавлення волі.

Захист екс-президента має намір оскаржити вирок.