Постпред РФ заявив, що Україні знадобиться не менше ніж рік, щоб вийти з СНД

Україна планує вийти з координаційних органів СНД
Фото: EPA

У Статуті Співдружності незалежних держав прописано, що держава повинна офіційно повідомити виконком за рік до виходу, нагадав представник Росії в організації Андрій Шведов.

Вихід України з координаційних рад Співдружності незалежних держав (СНД) не може відбутися в найкоротші терміни. Про це постійний представник Росії в організації Андрій Шведов заявив у інтерв'ю газеті "Известия", яке опублікували 4 травня.

"У Статуті СНД чітко прописано: держава повинна офіційно повідомити виконком за рік до виходу", – пояснив він, нагадавши, що саме так сталося із Грузією.

Шведов зазначив, що Київ не підписував Статуту, проте є підписантом установчої Біловезької угоди, у якій процедури виходу не прописано.

"Це означає, що у справу вступає Віденська конвенція про правила укладення міжнародних договорів. Отже, вихід може відбутися будь-якого часу за згодою всіх учасників організації після консультацій із ними або за 12 місяців після офіційного письмового попередження", – додав дипломат.

Шведов припустив, що Україна може вийти з установчого договору, але залишитися учасником якихось інших угод у межах СНД.

СНД було створено 8 грудня 1991 року. Відповідну угоду підписали представники Росії, України та Білорусі. У документі йшлося про те, що СРСР припиняє своє існування як "суб'єкт міжнародного права і геополітичної реальності". Україна не підписала Статуту СНД від 22 січня 1993 року.

2 травня 2018 року президент України Петро Порошенко доручив міністру закордонних справ Павлові Клімкіну найближчим часом подати пропозиції про відкликання всіх українських представників із координаційних органів СНД.

Цю ініціативу також підтримала Рада національної безпеки й оборони України.