"Потенційні жертви – столиці". Прессекретар Путіна пригрозив, що РФ буде "стримувати" американські ракети в Європі

Пєсков заявив, що Росія вже визначала як цілі для своїх ракет "європейські точки"
Фото: kremlin.ru

Спікер нелегітимного російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що якщо США розмістять свої ракети в Європі, РФ спрямує свою зброю на європейські столиці. Про це Пєсков сказав в інтерв'ю оглядачу російської пропагандистської ВДТРК Павлові Зарубіну, який опублікував відео в Telegram 13 липня.

10 липня в Білому домі повідомили, що США мають намір із 2026 року розміщувати в Європі ракети великої дальності. Зокрема, у Німеччині базуватимуться ракети Tomahawk. Також у спільній заяві США і ФРН ідеться про зенітні ракети SM-6 і нову гіперзвукову зброю, яка "має значно більшу дальність, ніж нинішні наземні вогневі засоби в Європі".

Зарубін сказав Пєскову, що у відповідь на розміщення американських ракет у Європі Росії доведеться спрямовувати свої ракети "в той бік".

"Звісно. Це ж завжди була така парадоксальна ситуація. Сполучені Штати розміщували такі ракети, різного виду ракети, різної дальності, але традиційно спрямовані на нашу країну. Наша країна, відповідно, як цілі визначала для наших ракет ці європейські точки... Ми вже все це проходили, – наголосив спікер Путіна. – У нас вистачає потенціалу для того, щоб стримувати ці ракети. Але потенційною жертвою є столиці цих держав".

Контекст:

Tomahawk – крилаті ракети великого радіуса, залежно від модифікації дальність польоту може сягати 2,5 тис. км.

Як у березні написав Defense Express, SM-6 – зенітна ракета, можливості якої дають змогу знищувати цілі на дальності, за інформацією більшості джерел, до 370 км, а також перехоплювати балістичні й наземні цілі на дальності 460 км.

У російському МЗС пригрозили "воєнною відповіддю" на розміщення американських ракет Tomahawk у Німеччині.