"Потрібна нова енергія". Зеленський прокоментував кадрові зміни в уряді

Зеленський зазначив, що деякі міністри на посадах п'ять років
Фото: EPA

Кабінет Міністрів України проходить процес перезавантаження. Про це президент України Володимир Зеленський заявив 4 вересня на спільній пресконференції з прем'єр-міністром Ірландії Саймоном Гаррісом, трансляцію вів YouTube-канал Офісу президента.

"Я вже говорив про перезавантаження нашого Кабінету Міністрів, багатьох міністерств. Я дуже вдячний міністрам і всій команді Кабміну, яка працювала для України, заради українців чотири з половиною, а хтось – п'ять років були міністрами. Нам сьогодні потрібна нова енергія, і ці кроки пов'язані з посиленням нашої держави на різних напрямах. Міжнародна політика, дипломатія не є виключенням", – сказав Зеленський.

Водночас президент зазначив, що не може прогнозувати, чим конкретно займатимуться міністри після звільнення.

"Є відповіді на це, коли їм будуть запропоновані ті чи інші посади. На сьогодні говорити про це ще рано", – підкреслив Зеленський.

Контекст:

Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія анонсував "велике перезавантаження" уряду цього тижня. За його словами, понад 50% штатної чисельності КМУ зазнають змін, 4 вересня буде день звільнень, а 5-го – день призначень.

ЗМІ писали, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль збереже посаду.

3 вересня Зеленський звільнив Ростислава Шурму з посади заступника глави Офісу президента.

4 вересня Верховна Рада затвердила відставку Олександра Камишіна з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості, Ольги Стефанішиної – з посади віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції; Руслана Стрільця – з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів і Дениса Малюськи – з посади міністра юстиції.

Депутатам забракло голосів, щоб звільнити віцепрем'єр-міністерку з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірину Верещук і голову Фонду державного майна Віталія Коваля.

Також депутати відклали розгляд заяви про звільнення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.