Потрібно, щоб закон про "зелені" аукціони обов'язково було ухвалено до виборів – єврочиновник

Торстен Воллерт: Це працює в різних країнах, і я дуже сподіваюся, що в Україні буде дуже просунутий закон
Фото: gazeta.ua

Керівник групи з питань енергетики та навколишнього середовища групи підтримки України в Європейській комісії Торстен Воллерт вважає, що якщо законопроекту до виборів не ухвалять, то ринок втратить ще півроку.

Законопроект про "зелені" аукціони потрібно ухвалити якнайшвидше, заявив керівник групи з питань енергетики та навколишнього середовища групи підтримки України в Європейській комісії Торстен Воллерт, пишуть "Українські новини". На ухваленні цього законопроекту наполягають європейські партнери України, підкреслив він.

"Обов'язково потрібен закон, і щоб він був прийнятий до виборів. Тому що інакше ми втратимо як мінімум півроку, – заявив Воллерт під час Українського енергетичного форуму. – Була оптимістична думка, що цей законопроект пройде. Я знаю, що колеги над цим працюють – Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейська комісія. Це загальна європейська тенденція. Закон повинен бути нормальний і сучасний".

Він переконаний, що в новій моделі ринку "зеленої" енергетики інтереси невеликих виробників електроенергії має бути захищено.

"Окреме питання – це для маленьких виробників. Наприклад, школа, дачний колектив. Вони не будуть брати участь в аукціонах, оскільки це просто нереально. Вони дрібні, тому в різних країнах для них створюється спеціальний режим. Для цих маленьких проектів буде простий режим і це працює. Це працює в різних країнах, і я дуже сподіваюся, що в Україні буде дуже просунутий закон", – сказав Воллерт.

4 грудня комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки проголосував за внесення до парламенту законопроекту щодо впровадження нового порядку підтримки відновлювальної енергетики. 20 грудня парламент підтримав законопроект №8449-д у першому читанні.

Передбачено, що виробники пропонуватимуть на аукціонах найнижчу ціну за "зелену" електроенергію і конкуруватимуть між собою, щоб зменшити витрати споживачів на купівлю електроенергії. Комітет також ухвалив рішення з 2020 року знизити "зелені" тарифи для сонячних електростанцій на 25%, а для вітряних – на 10%.

Європейська енергетична спільнота розраховує, що законопроект про запровадження в Україні до 2020 року "зелених" аукціонів буде ухвалено в лютому – березні, заявив директор секретаріату Європейської енергетичної спільноти Януш Копач на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.