Правоохоронці викрили схему закупівлі електроенергії за завищеними цінами, до якої може бути причетним міністр Стрілець – ЗМІ

Закупівлі електроенергії відбувалися з порушеннями й ознаками змови за ймовірної участі міністра Стрільця
Фото: Юрій Голик / Facebook

Правоохоронці викрили схему завищених цін на закупівлю електроенергії, до якої може бути причетним міністр захисту довкілля і природних ресурсів Руслан Стрілець, про це повідомляє "Апостроф" у своєму розслідуванні.

У травні поліція Києва затримала директора ТОВ "Нью стрім енерджі" Сергія Цюкала, підозрюваного в розкраданні понад 67 млн грн. Протягом січня – грудня 2022 року компанія постачала електроенергію управлінню каналу "Дніпро-Донбас" за завищеною ціною, зазначають автори. Основний договір передбачав ринкову ціну, але щомісяця вартість за 1 кВт зростала.

Правоохоронці перевіряють причетність Стрільця до ймовірної корупції першої заступниці голови Держагентства водних ресурсів Наталії Латиш, яка працювала під його керівництвом, коли він очолював департамент екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА. Латиш призначено на посаду за поданням Стрільця, пише "Апостроф". У 2023 році Латиш нібито наказала підлеглим укладати договори з компаніями, пов'язаними з міністром, на постачання електроенергії. Договори укладали, зокрема, з ТОВ "Електроатом", ТОВ "Біохімконтроль" і ТОВ "Є Енерджі".

Закупівлі електроенергії відбувалися з порушеннями й ознаками змови, де потрібний постачальник пропонував найвищу ціну, а інших учасників відхиляли з надуманих причин, укладаючи договір із єдиним, хто лишився.

Згідно з даними правоохоронців, на які посилається видання, Черкаське управління захисних масивів дніпровських водосховищ підписало з ТОВ "Електроатом" два договори від 24 лютого 2023 року та 27 лютого 2023-го на постачання 7 491 935 кВт/год за 40 006 932,90 грн і 56 625 кВт/год за 302 377,50 грн відповідно. Ринкова ціна на момент укладання договору становила 3,856116 грн/кВт/год із ПДВ, а тариф на послуги з передання – 0,456336 грн/кВт/год із ПДВ. Тариф постачальника за договорами було завищено на 1,027 грн/кВт/год із ПДВ (19,2%), що призвело до розкрадання 6 млн грн за двома договорами, пишуть журналісти. За підрахунками правоохоронців, 2023 року було привласнено майже 78 млн грн.

Зараз, за інформацією "Апострофа", перевіряють таких осіб:

  • Олександра Тушевського, начальника Міжрегіонального офісу захисних масивів Дніпровських водосховищ, який підписував мирові угоди з "Електроатом" щодо погашення боргу;
  • Віталія Валійова, начальника відділу енергоефективності Міжрегіонального офісу захисних масивів Дніпровських водосховищ, чоловіка співробітниці "Електроатом" Олени Левикіної, яка, імовірно, контактує з посадовцями Держводагенства.

Також перевіряють директора "Електроатому" Ігоря Мороза і бухгалтерок Кіру Абрамову й Ніну Ігоніну. Правоохоронці вважають, що отримані кошти підприємство обготівковувало, їх розподіляли між учасниками схеми й передавали в Міндовкілля, стверджує видання.