Прем'єрка Швеції передала Зеленському копію листа Карла ХІІ про визнання незалежності Запорізької Січі

Андерссон передала Зеленському копію листа з Національного архіву Швеції, написаного 1711 року
Фото: president.gov.ua
Прем'єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон під час спільного брифінгу у Києві з президентом України Володимиром Зеленським передала копію листа шведського короля Карла ХІІ, у якому Запорізьку Січ визнавали незалежною державою.

Відеозапис заходу опубліковали у Facebook Офісу президента України.

"Я передаю вам копію листа з Національного архіву Швеції, написаного 1711 року... Король Карл ХII... написав листа з приводу Пилипа Орлика. Він там дає настанови шведському послу, щоб той визнав Запорізьку Січ як незалежну державу. Щоб не було утисків від московського царя, – сказала Андерссон. – Я думаю, що це добре вкладається в теперішній політичний контекст... Минуло 300 років, і ми бачимо, що одні з найуспішніших наших проєктів в Україні – муніципальне самоврядування і також демократичні процеси у країні".

Зеленський під час брифінгу зачитав фрагмент документа.

"…Щоб якнайвидше втілити в життя статтю про волю України та всіх козаків, щоб всій Україні і війську Запорізькому за нинішнього полководця Пилипа Орлика повернути давню свободу, володіння своєю землею та її колишні кордони. Щоб відтепер цей народ став незалежною державою і більше ніколи не підлягав покорі чи захисту царя", – процитував президент.

Контекст:

Андерссон приїхала до України із візитом 4 липня. Прем'єр-міністерка Швеції відвідала звільнені у квітні від російських окупантів Бучу та Бородянку Київської області. "Президент Володимир Зеленський говорить, що українці борються не просто за Україну, а за цивілізований світ та демократичні цінності. І це абсолютна правда", – зазначила за підсумками поїздки Андерссон.

У Києві Андерссон провела переговори із Зеленським. За словами прем'єрки, вони обговорили підтримку України Швецією, відновлення країни та статус кандидата України у члени ЄС.

За підсумками зустрічі Зеленський та Андерссон погодили спільну заяву – перший документ в історії двосторонніх відносин між країнами.