За каденції Байдена в України є шанс стати не тільки партнером США, а й союзником – Клімкін

Клімкін: Сьогоднішня Україна не може стати союзником США
Фото: ЕРА

Без "радикального перезавантаження" української влади країна не зможе стати союзником США за президентства Джо Байдена, вважає ексглава МЗС України Павло Клімкін.

У часи президента Джо Байдена Сполучені Штати можуть стати союзником України. Таку думку у статті для ZN.UA, опублікованій 15 листопада, висловив колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Суперамбіцією каденції Байдена для України був би поступовий перехід від відносин партнерства до союзництва, цей шанс ми не маємо змарнувати, але це потребуватиме абсолютно іншого рівня взаємної довіри. Її неможливо досягти без радикального перезавантаження функціонування держави і суспільства", – написав дипломат.

Він вважає, що Україні ніхто не допомагатиме, якщо цього не захоче і не висловить готовність сама Україна.

"Сьогоднішня Україна не може стати союзником США, стати частиною трансатлантичного простору, набути членства у ЄС і НАТО, а майбутня – зможе, і допомога Сполучених Штатів у цьому абсолютно критична. Ми "майстерно" марнуємо шанс за шансом, каденція Байдена – це ще один, і ним необхідно скористатися на 101%, адже іншого може й не бути", – вважає Клімкін.

За його словами, "на тлі дедалі зростаючої ролі Китаю та відносного послаблення Росії, а також Євросоюзу геополітичне значення України зростатиме".

"[Це], втім, не означає підтримки нашої країни лише тому, що вона є важливою. Двопартійна підтримка теж не є чимось усталеним назавжди, її дуже складно побудувати, але легко втратити. Крім розуміння геополітичної важливості нашої країни, має бути позитивна емоція щодо України та українців, яку необхідно підтримувати і розвивати", – пояснив Клімкін.

Основне голосування на виборах президента США відбулося 3 листопада. На посаду претендувало понад 10 кандидатів, головними конкурентами стали представник Демократичної партії Байден і чинний президент, представник Республіканської партії Дональд Трамп. Явка на цих виборах стала рекордною за 120 років – у них узяло участь приблизно 160 млн американців.

4 листопада CNN, ABC News і Fox News повідомили, що Байден набирає від 273 до 290 голосів членів колегії вибірників, що гарантує йому перемогу на виборах. Трамп, за даними CNN, здобув 213 голосів вибірників, за інформацією ABC News і Fox News – 214.

Байден уже оголосив що буде наступним президентом США, з перемогою його привітала група світових лідерів, зокрема президент України Володимир Зеленський. Трамп відмовляється визнати поразку і гальмує процес передання влади, але 13 листопада допустив, що в Білому домі працюватиме інша адміністрація. 16 листопада Трамп згадав про перемогу Байдена з фальсифікаціями.

Офіційно переможця виборів має оголосити голова Сенату США на засіданні 6 січня 2021 року. 20 січня обраний глава держави має скласти присягу.