Прибічники Стерненка оголосили безстрокову акцію протесту до його звільнення

Стерненка 23 лютого засудили до семи років в'язниці
Фото: EPA
У заяві, опублікованій на сторінці в соцмережі одеського активіста Сергія Стерненка, якому Приморський суд Одеси дав сьогодні сім років позбавлення волі, від його імені подякували всім, хто зібрався на мітинги.

Одеський активіст Сергій Стерненко подякував українцям, які вийшли 23 лютого на вулиці своїх міст, щоб підтримати його. Заяву від імені Стерненка опубліковано на його сторінці у Facebook.

"Сьогодні нам вдалося зібрати багатотисячні акції по всій Україні та за кордоном. Зараз ми залишатимемося на Банковій стільки, скільки потрібно. Проте влада не до кінця зрозуміла, що часи безправ'я та свавілля закінчуються", – зазначили в пості.

Прибічники Стерненка оголосили безстрокову акцію протесту, яка триватиме до того моменту, поки активіст не буде на волі.

"Ви потрібні в Києві. Суббота, 12.00, Офіс президента. Сьогодні сім років дали кожному з нас", – підкреслили в повідомленні.

Після арешту Стерненка в кількох містах Україна провели акції протесту, зокрема в ОдесіЖитомирі та Києві під Офісом президента. На Банковій протести закінчилися сутичками з правоохоронцями. Поліція затримала 17 учасників протесту, щонайменше семеро людей дістало травми. Опіки очей дістали 27 поліцейських і нацгвардійців.

23 лютого Приморський суд Одеси призначив екслідеру одеського "Правого сектору" Сергієві Стерненку й активісту Русланові Демчуку по сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна.

Стерненка визнали винним у справі про викрадення ексдепутата Комінтернівської райради Одеської області Сергія Щербича. Активісту інкримінували ч. 2 ст. 146 (викрадення людини), ч. 2 ст. 187 (розбій), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України.

Суд постановив узяти активіста під варту в залі суду. Рішення суду присутні на засіданні зустріли криками "Ганьба!".

Справу, у якій фігурує Стерненко, розслідували з 2015 року. За версією слідства, Стерненко, Демчук і ще кілька людей у квітні 2015 року викрали Щербича, утримували в підвалі й вимагали відмовитися від мандата. Також вони нібито забрали у нього банківську картку, дві сім-картки, 300 грн і дозвільні документи на носіння травматичного пістолета "Форт-12". Стерненко заперечує причетність до інциденту. Він заявив, що єдиний доказ у справі – свідчення Щербича.