Приховану камеру зі справи про "рюкзаки Авакова" знищили до початку її розгляду в суді – "Схеми"

У НАБУ вважають, що у них досить доказів у справі про "рюкзаки Авакова"
Фото: Схеми / Twitter

Бориспільський міський суд у липні 2017 року доручив знищити пристрій для записування, який фіксував переговори в кабінеті екс-заступника глави МВС Арсена Авакова Сергія Чеботаря, повідомляють "Схеми".

Приховану камеру, яка зафіксувала переговори в кабінеті колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря щодо закупівлі рюкзаків для Нацгвардії, було знищено як речовий доказ для виконання постанови суду в межах кримінального провадження. Про це йдеться в розслідуванні "Схем" (спільний проект "Радіо Свобода" і телеканала "UA:Перший").

У розслдуванні зазначають, що Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) планувало використовувати пристрій для записування як речовий доказ у справі про розтрату коштів на купівлю рюкзаків для Національної гвардії, фігурантами якої є Чеботар і син міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександр.

Постанову про знищення речових доказів, серед яких був записувальний пристрій із кабінету Чеботаря, Бориспільський міський суд ухвалив у липні 2017 року – за два місяці після оголошення вироку директору держпідприємства "Спецсервіс" Василю Петровському, якого підозрювали у крадіжці піску з балансу МВС.

Розмови Петровського з Чеботарем, який до травня 2015 відповідав у міністерстві за державні закупівлі, фіксували на приховану камеру, установлену співробітниками СБУ на прохання військової прокуратури.

У судовому рішенні у цій справі йдеться про необхідність знищити "прилад, який надійшов разом із супровідним листом Головного слідчого управління СБУ та який відноситься до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації".

За даними "Схем", у листопаді 2017 року детективи НАБУ повідомили суду, що камера з кабінету Чеботаря може бути речовим доказом у справі про "рюкзаки Авакова". Однак суддя звернувся до Нацполіції із проханням її знищити.

На камеру було записано розмови не тільки про розкрадання піску, але і про закупівлю рюкзаків в обхід законної тендерної процедури. На відео зафіксовано, як це обговорює людина, схожа на Олександра Авакова, з людиною, схожою на Чеботаря.

За даними джерел "Схем", спеціальна комісія знищила відеокамеру ще до звернення детективів НАБУ в суд. Ініціатором подання клопотання про знищення речових доказів у справі Петровського, імовірно, був адвокат Ігор Юдін, який захищав Петровського, а тепер представляє інтереси Чеботаря.

Голова Бориспільського міськрайонного суду Сергій Вознюк, який ухвалив рішення про знищення речових доказів, пояснив, що представник Генеральної прокуратури під час засідання суду запевнив, що пристрої, які має бути знищено, "не використовуються в інших провадженнях". Він підкреслив, що на момент ухвалення рішення не знав, що ця відеокамера фіксувала розмови у справі про "рюкзаки Авакова".

У НАБУ стверджують, що мають досить інших доказів у справі, окрім знищеної відеокамери.

"Ці записи не є єдиним доказом по справі. На мою думку, доказів достатньо для того, щоб справу передати до суду і слухати по суті", – заявив директор НАБУ Артем Ситник.

31 жовтня 2017 року НАБУ провело обшуки за місцем проживання фігурантів кримінальної справи про зловживання під час закупівлі Міністерством внутрішніх справ рюкзаків для Нацгвардії.

Після обшуків НАБУ затримало сина Авакова, екс-заступника глави МВС Сергія Чеботаря, а також представника фірми, яка виграла тендер на постачання рюкзаків, Володимира Литвина. Їм інкримінують розтрату на суму 14 млн грн у 2015 році.

1 листопада Солом'янський районний суд Києва призначив Олександру Авакову запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. Підозрюваного зобов'язали здати закордонні паспорти і носити електронний браслет. Такий самий запобіжний захід суд обрав Чеботарю і Литвину.

8 листопада суд заарештував майно Олександра Авакова, однак 19 грудня Апеляційний суд Києва зняв арешт із майна сина міністра внутрішніх справ.

22 грудня суд скасував зобов'язання для Олександра Авакова носити електронний браслет.

23 лютого 2018 року суд повторно наклав арешт на майно Авакова-молодшого.