"Приймаю вітання". Нардепа Гончаренка засудили в РФ до 10 років ув'язнення

Гончаренко відреагував на рішення російського суду
Фото: ГОНЧАРЕНКО / Telegram

2-й Західний окружний військовий суд країни-агресора РФ заочно засудив депутата Верховної Ради України Олексія Гончаренка ("Євросолідарність") до 10 років позбавлення волі. Про це 18 червня повідомила "Медиазона" з посиланням на пресслужбу суду.

Згідно з вироком, перші три роки він має провести у в'язниці, ще сім років – у колонії загального режиму. Окрім того, йому заборонили протягом трьох років адмініструвати сайти.

Росіяни визнали Гончаренка "винним" у нібито поширенні військових фейків за мотивами політичної ненависті, виправданні тероризму й розпалюванні ненависті з погрозою насильства. Що конкретно призвело до кримінального переслідування депутата – невідомо, зазначає "Медиазона".

Сам Гончаренко відреагував на "вирок" у Telegram.

"Приймаю вітання! Усе-таки перший народний депутат, якого засудили в Росії!" – написав він.

Пізніше Гончаренко опублікував відео із зали засідань Верховної Ради, де він нецензурними словами відреагував на "вирок" російського суду й заклики нелегітимного президента РФ Володимира Путіна до "мирних переговорів".

"Я хочу відповісти цим негідникам як депутат Верховної Ради, якого вони на 10 років засудили. "Ідіть на х...й, клоуни", – я хочу сказати [главі Державної думи Федеральних зборів РФ В'ячеславові] Володіну, Путіну й усій цій шоблі", – заявив нардеп із трибуни парламенту.

Контекст:

23 квітня Гончаренко відреагував на оголошення йому підозри в РФ. "Надзвичайно приємно бути першим народним депутатом, якого судять за воєнні злочини в РФ. Із нетерпінням чекаю вироку", – написав депутат.