Приватизацію обленерго буде зірвано через НКРЕКП та її методологію RAB – нардепка Буймістер

Буймістер: Зі ставкою 3% на старі активи ми отримаємо від'ємний грошовий потік
Фото: Людмила Буймистер / YouTube

Програму приватизації, яку заклав Фонд державного майна, буде де-факто знецінено через методологію RAB-тарифу, закладену Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, заявила народна депутатка від "Слуги народу" Людмила Буймістер.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, запропонувала такий підхід до RAB-тарифу, за якого буде зірвано програму приватизації державної частки в обленерго України, заявила народна депутатка від "Слуги народу" Людмила Буймістер сьогодні на засіданні НКРЕКП. Трансляцію відомство вело у своєму YouTube.

НКРЕКП ухвалила методику стимулювального тарифоутворення з поділом активів компанії на "стару" і "нову" бази зі ставкою прибутковості, відповідно 3% і 16,74%.

"Із такою ставкою 3% на старі активи ми отримаємо від'ємний грошовий потік. Це означає, що і програму приватизації, яка сьогодні у Фонду державного майна, буде де-факто знецінено, тому що я прекрасно розумію, що якщо методологія показує від'ємний грошовий потік, то ми не отримаємо того ефекту від приватизації. У нас закладаються з року в рік надходження від приватизації в бюджет нашої країни, але з такою методологією ми не отримаємо того ефекту, якого ми хочемо досягти", – заявила Буймістер.

Вона вважає, що особливо негативно це позначиться на державних обленерго.

"Я порахувала модель із запропонованими 3% і 15%, там 15,72%, які сьогодні є у проєкті постанови. Я бачу в себе від'ємний грошовий потік у багатьох обленерго в нинішніх умовах. Й особливо цей від'ємний грошовий потік ми будемо спостерігати саме на державних обленерго, які знаходяться у значно гіршому грошовому стані, ніж деякі інші обленерго в нашій країні", – підкреслила нардепка.

Стимулювальне регулювання – це механізм тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів. Цей метод спрямовано на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури мереж, що передають енергоносій, і стимулювання ефективності витрат розподільних та постачальних компаній.

Нацкомісія з енергетики розглядає можливість переходу на таке тарифоутворення з 2012 року.

Європейська бізнес-асоціація звернулася до Нацкомісії з енергетики із проханням переглянути норму доходу для операторів систем розподілу і визначити її на рівні не менше ніж 8%.